Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 03. 2013 11:17

Gambrielka
Pozice: student
Reputace:   

Základy logiky a teorie množin

Dobré ráno, už nějakou dobu se trápím s tímto příkladem. Zkoušela jsem řešit tabulkou, dokonce jsem si kreslila i vláčky na papír, ale netuším, jak postupovat, co by mělo vůbec vyjít... Prosím o radu: Na modelu kolejiště je možno uvést do pohybu tři vlakové soupravy A, B, C. V daném okamžiku je jejich situace charakterizována formulí $[(A'\vee B')\Rightarrow C]\wedge [(A\vee C)\Rightarrow B']$. Které soupravy jsou v pohybu? (X-vlaková souprava je v pohybu, X´-vlaková souprava není v pohybu).

Snad rozumím formuli slovně: jestliže souprava A nebo B stojí, pak C se pohybuje, a zároveň jestliže A nebo C se pohybuje, pak souprava B stojí. Ale nějak si s tím nevím rady... Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) Gambrielka)

#2 17. 03. 2013 12:25

brodzko
Reputace:   
Web

Re: Základy logiky a teorie množin

Súhlasím, pomocou tabuľky to nemôže byť problém :) Nahraď si podľa zátvoriek tú formulu do tvaru E ^ F a hľadaj prípady, kedy má hodnotu 1 - z toho/tých riadkov si zapíš hodnoty A, B, C a problém je vyriešený :)

Nezabudnite navštíviť MatPhys - môj blog o teórii a myšlienkach z matematiky a fyziky.

#3 17. 03. 2013 14:35

Gambrielka
Pozice: student
Reputace:   

Re: Základy logiky a teorie množin

Děkuji mooc, já měla tu pravdivostní tabulku dobře, ale nedokázala jsem z toho vyčíst výsledek, teď už ho vidím :) Děkuji.

Zápatí