Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám 3 příklady na kombinatoriku, se kterýma si nejsem jistá. Poradil by mi prosím někdo?
1) V rotě je 6 důstojníků a 50 vojáků. Kolika způsoby lze sestavit službu, která se skládá z jednoho důstojníka a tří vojáků? Mně vyšel výsledek 117600, pokud je správný, tak nemusíte rozebírat řešení, pokud je špatný, prosím naznačte řešení. Já řešila jako 
2) Kolika způsoby lze osvětlit místnost, v níže je pět různých lamp a každá má samostatný vypínač? Mně vyšel výsledek 31, ale opět si nejsem jistá. Řešila jsem vždy 
3) Pomocí binomické věty dokažte, že číslo
je dělitelné stem. S tímto příkladem si nevím rady vůbec, protože toto číslo, když ho zadám do kalkulačky přeci stem dělitelné není....?? Nevíte někdo, jak je to možné, že je takové zadání a jak se to řeší?
Předem mockrát děkuji.
↑ Gambrielka:
1. OK
2. Každý vypínač je zapnutý, nebo vypnutý ->
(variace s opakováním)
A možná ješte
pro situace, kdy jsou všechny vypínače vypnuté, protože pak místnost vlastně není osvětlená lampami.
↑ zdenek1:
Když si rozepíšeš
tak označené členy jsou jistě dělitelné stem, protože tu stovku (
) můžu vždy vytknout.
Potřebujeme se podívat, co udělá
a to spočítáme
i ze zbytku (po odečtení 24) lze stovku vytknout, takže výsledný součet je stem dělitelný.
Ahoj ↑ Gambrielka:,
podľa pravidiel tohoto fóra by mala byť každá úloha ako ďalšia téma - takže nabudúce nedávaj do jedného príspevku viac úloh, dobre?
Inak, k tej tretej úlohe:

Keďže
je deliteľné stomi, a ako vidno, aj všetky predchádzajúce členy rozpisu sú deliteľné stomi, dôkaz je hotový.

↑ zdenek1:
2) A mým způsobem s kombinacemi by se to nedalo řešit? Já si totiž nakreslila obrázek a pak uvažovala, když bude svítit jedna lampa, když dvě, atd., proto je můj postup takový. Jinak s těmi variacemi je to určitě jednodušší, jen se ptám, zda by to šlo i tím mým způsobem :) Děkuji.

Oběma děkuji za odpovědi a omlouvám se za ty 3 příklady naráz O:-) Pro příště už budu vědět a budu dávat každý příklad zvlášt. Děkuji :)
↑ Gambrielka:
áno, aj Tvoj rozpis je dobrý.
Vyšlo Ti 5+10+10+5+1=31.
Ak by si pridala ešte
, bol by tam zahrnutý aj prípad, že by nesvietila žiadna lampa.
Je to zaujímavé, ale naozaj platí
(Tento výsledok sa dá aj zovšeobecniť.)

Děkuji mockrát, jste tady všichni moc hodní, jak pomáháte :)) Jsem Vám vděčná, moc mi to ušetří čas a hlavně nervy :D