Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o pomoc s řešením této logické úlohy:
Petr a Karel roznášejí letáky ve třech městech, v každém je třeba donést 10 tis letáků, Petr jich může roznést 18 tis a Karel 12 tis. Petrovi trvá roznést tisíc letáků v prvním městě roznos 5h, druhém 4hodiny, ve třetím 2hodiny. Karlovi tisíc v prvním městě 8h, druhém 3h a třetím 10h. JAk dlouho jim bude trvat nejméně roznáška, když víme, že nikdy neroznášejí oba zároveň?
Má to vyjít 106h, ale mě to furt vychází hodně víc...
Počítala jsem to tak, že jsem si řekla, že je třeba roznést 30 tis letáků, do každého města 10tis takže Petr může roznést do každého 6tis, a Karel 4tis..Pak jsem to vynásobila hodinami a množstvím letáků, co tam mohou donést a sečetla výsledky obou kluků, ale vychází mi to prostě 150hodin..:((

↑ LuciHorackova:
Ahojky, nevím jestli se to má na střední řešit nějak "jinak", protože jsem na základce, ale výsledek mi vyšel, takže postup:
Petr jich může nést 18 tisíc, našla jsem si nejlepší poměr mezi časy což jsem tedy dala 10 tisíc letáku u Petra na 3 město ( poměr je 2:10) což máš 20 hodin, potom jsem mu dala těch 8 tisíc letáku k prvnímu městu (5:8) což máš 40 Hodin, mno a potom Karel odnesl ve druhém městě 10 tisíc letáku což nesl 30 hodin a 2 tisíce letáku do prvního města což máš 16H.
Pokud sečtu:
Pokud bys nerozuměla, dovysvětlím :)

Aha..rozumím, jak to myslíš..to zní logicky! =0))) Proč by chodili oba do všech tří měst, jak jsem to počítala já, když si je můžou rozložit tak, jak píšeš..Mátlo mě to, že každý má rozepsané, kde mu to jak dlouho trvá. Mockrát ti děkuji, šikula!! =0))

↑ LuciHorackova:
:) Nemáš za co, hlavně že pomohlo :)