Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím, potřebuju pomoct s tímhle příkladem, pomohli byste mi někdo prosím? Děkuji moc :) já jsem našel jedno řešení ale údajně jich je víc, snad dokonce 3
Určete, kolik různých uspořádaných dvojic přirozených čísel [x,v] splňuje rovnost:
1/x + 1/v = 1/3
všechny ty lomítka představují zlomek
Ahoj ↑ lukeewox:,
ja som našla trojice x=4, v=12
x=6, v=6
x=12, v=4
↑ Arabela:↑ lukeewox:Zdravím, ešte som natipoval. Inak ako sa rieši niečo takéto matematicky?

Ahoj ↑ Xaraso:,
ja som si rovnicu upravila na 
Ak by to bolo v RxR, šlo by vo vzťahu x, v o lineárnu lomenú funkciu s asymptotami x=3, y=3. Keďže to majú byť prirodzené čísla, x>3.
stačilo urobiť pár pokusov a dostala som tie tri riešenia. Súčasne z grafu vidím, že šanca na ďalšie prirodzené dvojice nie je: v sa stále viac blíži k trom, ale nikdy tú hodnotu nedosiahne...
↑ Arabela:Ďakujem :) riešte v N to som nejak prehliadol...tak potom ↑ lukeewox: moje korene nepatria do množiny prirodzených čísel a sú len tri riešenia.