Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Housenka:
{5\choose 2} 
Ahoj ↑ Housenka:,
ja to píšem takto: najskôr kliknem na svorkové ("množinové") zátvorky, potom napíšem 5, posuniem sa šípkou doprava, vypíšem choose, dám medzeru a napíšem 2. Na záver zmažem lomítko pred ľavou svorkovou zátvorkou. Ja to trochu zložité, ale takto som si zvykla...:)
↑ Housenka:,
ako vidím, zápis kombinačných čísel Ti už ide. Použila si môj návod?...:)
Inak rovnosť, ktorú tam máš, neplatí. Aké je vlastne zadanie?
↑ Housenka:
nevidím nejakú možnosť využiť niektorú z vlastností kombinačných čísel... ja by som to asi vyčíslila podľa definície, každé kombinačné číslo zvlášť...

atď.
proč se to musí zvlášt? já myslela, že spojím ty dva k sobě a pak to posledni kombinační číslo.V tom mám guláš. když každé udělám zvlášt tak mi to vyjde.To se tak všechny kombinační čísla i u ostatních příkladů počítají zvlášt ?
↑ Housenka:
to nie, napríklad v tomto príklade môžeš využiť vlastnosť
To Ti umožní najskôr "spojiť" prvé dva (nahradiť ich jedným kombinačným číslom), a potom opäť tú istú vlastnosť,
takže výsledok bude 
Prosím o vysvětlení a trpělivost se mnou. Mám dva zadané příklady, jak to že každý se počítá jinak.Ten první nechápu, proč se počítá jinak než ten druhý? Učitelka jenom ukázala ten druhý příklad. A zkouším ten první příklad a narážím na problém
↑ Housenka:
mali ste už Pascalov trojuholník? Na ňom krásne možno vypozorovať také minimálne dve vlastnosti. Jedna z nich je tá, ktorú som napísala v predchádzajúcom príspevku.
Keď máš spočítať dve kombinačné čísla, ktoré majú "hore" rovnaké číslo, a "dole" čísla líšiace sa o jedna, tak ich môžeš nahradiť jedným presne podľa toho vzorca.
Takže napr. platí:
Pozri sa na môj vzorec z predchádzajúceho príspevku a porovnaj s týmito konkrétnymi číslami. Sedí to?

↑ Arabela:
{ = pravý ALT+B (držíme ALT a zmáčknem B)
\ =pravý ALT+Q (držíme ALT a zmáčkneme Q)
choose = choose
} = pravý ALT+N (držíme ALT a zmáčkneme N)
↑ Arabela:
prosím o radu
ako riešiť takéto úlohy, keď je to presne naopak? rovnaké čísla sú dolu a hore sa líšia o jedno? napríklad
${6\choose 4}+{7\choose 4}
Ahoj ↑ jabĺčko2:,
myslím, že v tom prípade nejde o nejaký zaujímavý vzorec. Skúsila som si to podľa definície upraviť a dostala som
(snáď som sa nepomýlila).
V každom prípade sa mi to zdá ako vzorec nezaujímavé - to už skôr v každom jednotlivom prípade rozpísať jednotlivé kombinačné čísla podľa vzorca a prípadne dať na spoločného menovateľa...