Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Byl jsem dlouho doma a minimálně ještě celý týden budu (zdrav. problémy). Ve škole se začaly brát funkce. Něco málo chápu, ale v hodně věcích si absolutně nevím rady. Zkoušel jsem vypracovat list (viz. obrázek č.1). Vím, že o funkci se jedná tehdy, pokud přiřadím k jednomu čísle na ose x právě jedno číslo z osy y (nikdy nesmí být stejnému číslu z osy x přiřazena 2 čísla z osy y). Prosil bych tedy o kontrolu cvičení (asi u´6 příkladů mám vynechávku, protože si nejsem jistý). Dále si nejsem jistý zápisem (závorky-jestli mají být takové nebo ne). Pak ještě nechápu jedno cvičení (viz. obrázek č.2).
Dalši dotaz se týká grafu. Kdy musím body spojit a kdy ne? Všiml jsem si, že pokud mám v zadání x
R, tak se body spojují přímkou (v učebnici se píše: Grafem lin. fce je přímka). Pak jsem ještě narazil na parabolu. Takže kdy mám jakou použít?
A teď k funkci rostoucí a klesající. Zkoušel jsem si nějaká cvičení (viz. obrázek č.3). Nejsem si jistý u cvičení 11. Když mám zjistit, kdy je funkce klesající a kdy rostoucí, tak se to určuje pouze na ose x (myslím tím od jakého bodu po jaký bod)?
Budu moc vděčný, pokud se opravdu najde někdo, kdo by mi to všechno vysvětlit (nechci být totiž pozadu kvůli přijímačkám).
Dnes a zítra tu určitě nebudu (jedu do nemocnice na vyšetření - snad jen na jeden den). Ve středu bych snad už měl být online, ale taky to nevím jistě. Pokud bych tedy ještě něco nevěděl, napíšu později. Předem moc díky.
Obrázky jssou větší, aby to bylo lépe poznat.
Obrázek 1
Obrázek 2
Moje odpovědi: 1) ano, 2)ano, 3)nevím jak určit, 4)ano, 5)asi ne (nejsem si jistý, jak určit), 6)ano
Obrázek 3

↑ bender0088.cz:
Tak téma můžete uzavřít. Nakonec budu opakovat ročník, takže se mi potom vše vysvětlí.
Děkuji.