Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
mám otázku která se týka vysokoškolského studia. Zkoušel jsem se hlásit na některé americké univerzity, ale bohužel to zatím vypadá (MIT - rejected), že se nepovede. V US mají zavedený systém takzvaných Double Majors, tedy studium dvou oborů zaráz, což by mi moc vyhovovalo. Chtěl bych studovat jak matematiku, tak informatiku, se zaměřením na budoucí vědeckou činnost.
Proto bych se rád zeptal, jak reálné co se náročnosti / financí / času týče vypadá kombinace MFF obor Obecná Matematika a ČVUT FEL obor Otevřená Informatika?
S největší pravděpodobností mě na obě školy vezmou bez příjmacích zkoušek, takže jde čistě o to vybrat si, která by se mi zamlouvala více, či jestli jít na obě.
Matematiku mám velmi rád, a nechtěl bych se jí učit jen na aplikované úrovni (která je typická pro inženýrské obory), na druhou stranu počítači se zabývám celý život.
Na MFF mi imponuje aspoň mírná úroveň uznání ve světě, i když škola jak podle webu tak podle některých předmětů (Programování v Pascalu?) vypadá tak, že se zasekla někde před 20 léty. Otevřená informatika na ČVUT naopak vypadá jako kvalitní obor pro budoucí vědecké zaměření, ovšem chybí mi tam kurzy teoretičtější matematiky.
Co si o tom myslíte vy?
Děkuji.
↑ Pr0bability:
Mám sice informace z druhé ruky, ale když nikdo neodpovídá, dobře. FEL, byť obor Otevřená informatika bude podstatně lehčí než MFF. Neříkám že je na prd, ale s MFF se to údajně srovnat nedá. Studovat obě školy najednou se mi zdá dost masochistické, těžko proveditelné, a asi i zbytečné.
Nezvažoval jsi informatiku na MFF? Tam budeš mít matematiky možná víc než ti bude příjemné, a s počítači se tam naučíš hodně (mám tam bratrance). Jinak že tě matematika velmi baví na SŠ ještě neznamená, že to na VŠ bude stejné.
↑ Pr0bability:
Ahoj,
když tě baví matematika a informatika, tak proč se nehlásíš na aplikovanou matematiku? To je kombinace informatiky a matematiky. Vědecké zaměření bude jistě taky zajímavé.
Například na všb a můžeš se dostat i k superpočítání (v budoucnu) :).

LukasM napsal(a):
↑ Pr0bability:
Mám sice informace z druhé ruky, ale když nikdo neodpovídá, dobře. FEL, byť obor Otevřená informatika bude podstatně lehčí než MFF. Neříkám že je na prd, ale s MFF se to údajně srovnat nedá. Studovat obě školy najednou se mi zdá dost masochistické, těžko proveditelné, a asi i zbytečné.
Nezvažoval jsi informatiku na MFF? Tam budeš mít matematiky možná víc než ti bude příjemné, a s počítači se tam naučíš hodně (mám tam bratrance). Jinak že tě matematika velmi baví na SŠ ještě neznamená, že to na VŠ bude stejné.
Co se týče informatiky na MFF, rozhodně vypadala zajimavě co se objemu teorie týče, ale už jsem propásl přihlášky. Nehledě na to, raději bych nestudoval samotnou informatiku, protože jako taková mě nebaví. Spíš jsem myslel na zajištění do budoucna, je otázka co budu moci s matematikou dělat.
Matematika na SŠ mě nebaví (moc), protože je příiliš jednoduchá a jedná se pouze o kuchařku. Zajimají mě věci kolem, jsem zvědavý, co je v matematice dál. Chci rozumět, ne umět.
Aplikovaná matematika mi nepříjde tolik zajimavá, i když má jistě velký význám pro ostatní obory. Raději bych zůstal u čisté.
↑ Pr0bability: Jsou zde i další velice důležité otázky (kromě ↑ LukasM:), a to sice, co ti ta škola přinese? Jestli ti mohu dát trochu chlapeckého zklamání, rád to udělám. Krátce tedy - nebaví-li tě matematika na střední (kuchařky pouze?), nemusí to nutně být středoškolskou matematikou. Zajímáš se více o matematiku? To je dobře, ale jak jsem asi pochopil, chceš někdy něco vydělávat, abys vůbec mohl někde žít :) Nebudu říkat, co z obecné matematiky MFF, můžeš pak vyučovat, protože to nevím, ale samo o sobě nic ti nepřinese vzdělání, zábavu. Chození na vysokou školu není učení, vzdělávání se, vysoká je pouze prostředek, záleží na tobě, jak se k tomu postavíš, můžeš si odnést nic, nebo velice hodně. Určitě ale vysoká škola (nějaká seriózní) není jen radost, všude ti bude spousta věcí vadit, budeš si klást otázky, je tohle to, co jsem chtěl?
Poslední věc, ale už jsem to v podstatě řekl. Jestliže chceš něco studovat do hloubky, zabere to mnohem více, než jen takový čas, který je nutný pro vystudování určité vysoké školy. Navíc není matematika jako matematika, ačkoliv by se to mohlo zdát jako absurdní tvrzení, když jen porovnáš různé fakulty stejné školy, učí se velice odlišné obory matematiky, některé by ti mohly přijít méně zábavné, až snad hnusné.
Nechci tě od ničeho odrazovat, krom toho, že bys studoval tyto dvě školy současně, zdá se mi to suicidální :) také zbytečné
↑ Pr0bability:
Co pro tebe znamená čistá matematika ? Nedokazu si to dost predstavit, uplatneni matematiky je dnes skoro ve vsem. Na odkazu niže si mužeš prohlednout co můžeš dělat, ale na platy se nedívej :).
http://www.siam.org/careers/thinking/pdf/brochure.pdf
Stránky: 1