Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím o pomoc s příkladem na kružnici, nevím vůbec, jak začít, analytická geometrie mi dělá docela probém...
Zadání: Je dána kružnice k o rovnici
. Z jejího bodu
jsou vedeny všechny možné tětivy. Určete množinu středů těchto tětiv.
Bohužel vůbec netuším, jak začít. Leží snad množina středl tětic na Thalletovce? Nevím... Předem děkuji za radu.
↑ Gambrielka:
Dobrý den,
možná by to mohlo vypadat nějak takhle:
Na vás je napsat rovnici té kružnice... :)

↑ janca361:
no myslím, že vím :D přímka, co protíná kružnici v určitých dvou bodech...? takhle by mě ten obrázek vůbec nenapadnul, já si to představovala úplně jinak :D njn, jak říkám, analytická geometrie není má silná stránka... děkuji za náčrtek, já nad tím popřemýšlím hned zítra, dneska už toho mám až nad hlavu...
↑ Gambrielka:
Budeme sečnu, na které leží tětiva, hledat ve tvaru 
dosazením do rovnice kružnice dostaneme

To je kvadratická rovnice, která má řešení
- to nás nezajímá, to je bod 
- to je ten druhý bod
jeho
-ová souřadnice je 
Druhý koncový bod tětivy je tedy ![kopírovat do textarea $B\left[\frac{a(k^2-1)}{k^2+1};\frac{-2ak}{k^2+1}\right]$](/mathtex/ef/efa35dab08acd60733076050a7e4c00a.gif)
Střed úsečky
je ![kopírovat do textarea $S\left[\frac{ak^2}{k^2+1};\frac{-ak}{k^2+1}\right]$](/mathtex/46/46c2d1f794fca9a094454a59d9d92183.gif)
Takže dostáváme množinu bodů, pro jejichž souřadnice platí:
Z první rovnice vyjádříme 
a dosadíme do druhé
umocněním

↑ Gambrielka:
Stred
nejakej tetivy
je obraz bodu
v rovnoľahlosti so stredom
a koeficientom
. Body
vypĺňajú všetky body kružnice okrem
.
Hľadaná množina je preto obraz tejto kružnice v rovnoľahlosti so stredom
a koeficientom
, pričom je z nej vybratý bod
.
Ľahko sa ukáže, že jej stred leží v strede spojnice
a stredu kružnice. Jej polomerom je zrejme polovička polomeru veľkej kružnice. Ľahko teda túto množinu určíme aj analyticky.

↑ zdenek1:
Páni, tak to už je trošku jiný level :D aspon teda pro mě... No a mohu se zeptat hned na první krok, proč má ta sečna právě tento tvar?
Děkuji.

↑ BakyX:
Kdyby to ale šlo určtit takto rovnou, tak je množinou středů všech tětiv tedy kružnice, která je poloviční k zadané kružnici a prochází bodem A a středem S, takže by její rovnice byla
?? To je asi špatně, že...??
↑ Gambrielka:
Dobrý den,
jakoukoliv přímku, procházející daným bodem např.
o souřadnicích ![kopírovat do textarea $B\equiv [x_{B};y_{B}]$](/mathtex/d1/d143977b3f04b12c63589c98951f61ed.gif)
můžete napsat takto: 
a ve vašem případě dosadíte souřadnice bodu ![kopírovat do textarea $A\equiv [a;0]$](/mathtex/3e/3e273c3472fda3fd7259b1fe4393b3e1.gif)
↑ Gambrielka:
Protože směrnicový tvar přímky, která prochází bodem
je
(1)
O tom se snadno přesvědčíš.
Když máš přímku
a na ní bod
, jeho souřadnice musí splňovat rovnici
Když tyto dvě rovnice odečteš, dostaneš (1)
Ta rovnice
je špatně.
a) poloměr je
a "na druhou" musí být celý (i s tou dvojkou)
b) střed té kružnice není
, ale ![kopírovat do textarea $[\frac a2;0]$](/mathtex/f8/f8b9a9071595d616c6de941fd6464657.gif)
Takže správná je ta rovnice z mého příspěvku

Anoo, tak jsem zdárně pochopila směrnicový tvar, ale samozřejme jsem se sekla na dalším bodě... :// Ještě jsem došla ke kvadratické rovnici
, ale za boha nemohu přijít na ty kořeny, úplně jsem se do toho zaplantala...
... je to prosim takto? Dále už mi to moc nejde...
↑ Gambrielka:
Takže si nejdřív spočítáme jenom diskriminant
a dále
a v čitateli vytkneš 

Jupiii, vyšlo mi to konečně :)) opravdu děkuji moc, nikdy bych na to sama nepřišla :)))