Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2013 15:36

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

podobnost/stejnolehlost

Ahojte, potřebuji se poradit ohledně jednoho příkladu. Pokud je zadání například:

Trojúhelník ABC je podobný trojúhelníku A´B´C´, poměr podobnosti k = 1,5. Narýsujte trojúhelník A´B´C´, jestliže platí: a = 8 cm, b = 10 cm, c = 6 cm.

Stejnou úlohu jsem měl v testu, akorát s jinými čísly. A pokud tomu dobře rozumím, tak jde o to, aby Trojúhelník
A´B´C´ byl zvětšen o 1,5, takže strana a by se rovnala 12cm, potom b a c. Mno, ale v zadání se o výpočtu nic nepíše a tak jsem to v testu udělala přes Stejnolehlost, ale ten trojúhelník se mi teda logicky taky v tom to poměru zvětšil a tudíž jsem otázku v zadání splnil. Ovšem učitel, mi dal za úlohu 5 a nezdá se mi to správný, jelikož to co se chce jsem udělal. Proto se chci zeptat zda to mám tedy dobře a zda mi to učitel měl uznat. Jedná se o úlohu, která mi změnila známku.

Předem dík

#2 18. 03. 2013 17:24

Panassino
Pozice: student
Reputace:   12 

Re: podobnost/stejnolehlost

↑ počtář98:

Ahoj,
zvětšil si trojúhelník ve správném směru? Měl si zapsaný postup konstrukce, náčrtek, diskuzi, rýsoval si přesně?

#3 19. 03. 2013 10:33

Panassino
Pozice: student
Reputace:   12 

((:-)) napsal(a):

↑ počtář98:

Vieš, v škole mohlo ísť o presne požadovaný postup.

Keď sa nacvičuje násobenie číslom osem a je úloha 8 krát 7 a Ty urobíš 

$7+7+7+7+7+7+7+7 = 14+14+14+14= 28 + 28=56$,

To je taky možnost :D

#4 19. 03. 2013 16:21

počtář98
Reputace:   

↑ Panassino:↑ ((:-)):

Rýsoval jsem přesně a bylo tam všechno co mělo být. Nevím zda mám svojí známku obhajovat, jelikož učitel neumí přiznat chybu a kór 15 letému studentovi :(, přesto jsem se chtěl zeptat, ale jak vidím mohl by to ukecat a vím, tedy, že neuspěji. Naštěstí za 3 měsíce  odcházím a snad narazím na někoho "lepšího", i tak dík za pomoc

#5 20. 03. 2013 14:49 — Editoval jelena (20. 03. 2013 15:44)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ počtář98:

Zdravím,

ten problém může být v nepřesném přečtení zadání. Pokud je zadání

Trojúhelník ABC je podobný trojúhelníku A´B´C´, poměr podobnosti k = 1,5. Narýsujte trojúhelník A´B´C´, jestliže platí: a = 8 cm, b = 10 cm, c = 6 cm.

Potom trojúhelník ABC je podobný svému vzoru A´B´C´. Poměrem podobnosti bych rozuměla poměr obrazu a vzoru: $\frac{\Delta ABC}{\Delta A'B'C'}=k$. Potom rozměry A´B´C´ vzniknou podělením rozměrů ABC (zadaných) číslem 1,5. A budou menší, nez zadané a, b, c.

Jak jste zapisovali s využitím pojmu "poměr podobnosti" (asi jsem viděla označení "koeficient podobnosti" a zápis ve formě násobku, ne podílu)?

Použil jsi přepočet rozměru "obraz - vzor" (možná s nepřesným využitím zadání), což v této úloze bylo předpokládáno. Stejnolehlost jsi použit asi nemohl - potřeboval bys ještě vyznačit střed stejnolehlosti a kreslit "obraz - vzor". O tom nepíšeš, jen o přepočtu rozměrů.

Spíš můžeš s učitelem klidně prodiskutovat, zda jsi zadání správně přečetl a co jste měli považovat za vzor a co za obraz (po překontrolování, jak jste používali slovo "poměr").

EDIT: ještě upřesním, že "podobnosti" rozumím "vlastnost dvou geometrických objektů - zde trojúhelníků", "stejnolehlosti" - techniku sestrojení objektu podobného zadanému dle zadaných podmínek - středu a koeficientu.

#6 20. 03. 2013 16:08 — Editoval počtář98 (20. 03. 2013 16:12)

počtář98
Reputace:   

↑ jelena:

Ahoj, má to být koeficient podobnosti a nejspíš jsem se špatně vyjádřil, ten trojúhelník A´B´C´ měl být zvětšený v koeficientu podobnosti 1,5. Udělal jsem obrázek, který je stejný jako v testu, akorát s jinými délkami stran.
http://www.q3.cz/images/50troj_heln_k.jpg

Ten trojúhelník A´, B´, C´ tomu poměru odpovídá a v testu taky odpovídal. Spolužáci, kteří to měli podle učitele správně tam měli pouze ten trojúhelník A´,B´,C´.

Za úlohu jsem dostal 5 a nejsem si jistý zda oprávněně. Učitel vždycky říká cokoliv navíc je jen k dobru, hlavně to negumujte, ale jak vidím tak kdybych to býval vygumoval, nemusel jsem nic řešit.

#7 20. 03. 2013 17:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ ((:-)):, ↑ počtář98:

Zdravím a děkuji za komentáře.

↑ počtář98:

Původně jsem reagovala na zadání, které jsi napsal to 1. příspěvku. V aktuálním obrázku ↑ příspěvek 8: už bych nějaké nejasnosti v přečtení zadání nehledala (vidíš sám, že se "nové zadání" podstatně líší od úvodního). Také bych rozuměla, že se má sestrojit trojúhelník zvětšený od ABC.

Já to samozřejmě neposoudím, zda jste zrovna probrali sestrojení podobných trojúhelníků pomocí výpočtu s koeficientem a toto chtěl pan učitel vidět.

Mně osobně by ve Tvém řešení chyběl popis, že trojúhelník ABC jsi sestrojil pomocí konstrukce sss (nebo podrobný postup konstrukce ABC). A zápis, že trojúhelník A´B´C´ je sestrojen pomocí stejnolehlosti se středem S a koeficientem k=1,5. 

Ostatní měli i popisy konstrukce? A také zkontroluj, zda jsi dodržel zadané rozměry (mně se ten trojúhelník, co jsi sestrojil, zda až moc pravoúhlý, aby měl rozměry, jak uvedeno - ale možné, že pohled na monitor zkresluje).

Také ve škole byste měli mít Klasifikační řád - mám dojem, že 5 podle klasifikačního řádu bývá formulována dost "tvrdě" - ve smyslu "nic neumí, nedokáže, nemá, zcela nesamostatný atd." Tedy ve Tvé práci 5 je tvrdší známkování, než bych čekala. Ale to opravdu posoudí jen učitel. Pokud jde o nápravu do budoucna (ne tak o konkrétní známku), tak bych doporučila za učitelem se zastavit a v klidu práci probrat.

Nejsem však učitel, tedy to ber, prosím, s velkou rezervou.

#8 20. 03. 2013 18:11 — Editoval počtář98 (20. 03. 2013 18:18)

počtář98
Reputace:   

↑ jelena:

Ahoj bylo to asi takto, probrali jsem v učebnici celou kapitolu do které patřily: podobné útvary, věty o podobnosti trojúhelníků, stejnolehlost a potom vždycky dostáváme 45 minutový test na celkové zopakování. Co se popisu týče, učitel to nechce, nemá to tam opravdu nikdo od nás i ti co měli z úlohy 1. Pokud to pomůže, vypůjčím si zítra od učitele test a ofotím, aby byli i přesné rozměry.

↑ ((:-)):

Ahoj zdá se mi, že ze mě děláš tak trochu slušně řečeno hlupáka. 70% z těch co úlohu řešili tam měli jenom ten trojúhelník A´,B´,C´, ale byli to žáci, kteří jsou průměrní a ti lepší žáci tam sestrojili to co já a já jsem z matiky dle učitele i spolužáků nejlepší. To, že ke mně takový signál nepřišel, je nejspíš proto, že mi od učitele ve srovnání s ostatními úlohami, přišlo dost primitivní pouze narýsovat trojúhelník a proto jsem to udělal "složitějším" postupem, který se učitelovi nejspíš nelíbí, ale dle mého splňuje zadání.

V učivu jsem nechyběl a co se pozornosti týče, tak matika je jeden z mála předmětu, kde jí věnuji opravdu dost.

Možná jsem dle učitele, měli řešit úlohu výpočtem stran a nejspíš tam i chtěl výpočet, ale bez výpočtu to též uznal. Ale v zadání se o výpočtu opravdu nic nepíše. Takže i kdyby ho chtěl tak to měl napsat, což neudělal.

#9 20. 03. 2013 18:57

počtář98
Reputace:   

Trochu se mě to dotklo, ale občas to i člověk potřebuje :)
Už ste mi pomohla víckrát, takže rozhodně vám spíš mužu děkovat, než naopak.

To, že jsem dostal horší známku mě štve a nechci si nechat všechno líbit, jelikož taky učíte, nebo jste učila tak nevím zda vám připadá spravedlivý například dát lepším studentům těžší test a horším podstatně lehčí (rovnice) a známkovat stejnou stupnicí, tak že ten kdo měl lehčí test dostal lepší známku než s tím těžším. To se netýká téhle úlohy, ale chci tím říct, že mám nejspíš pravdu, jelikož jeho nespravedlnost nemá hranice.

#10 20. 03. 2013 19:34

počtář98
Reputace:   

Chápu není to nejjednodušší, ale určitá spravedlnost musí být. Zkusím za ním zajít a ještě to zkusit, či si vypůjčím test a udělám si z toho závěr.

Zápatí