Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer již podruhé.
Za celý večer jsem vyřešila již 9 úloh a zbývají mi ještě 2 na které nemohou bohužel přijít.
Jsou si velice podobné, proto je dávám do 1 tématu, snad to nebude vadit.
Příklad číslo 1: Podélná osa letadla míří přesně severním směrem, rychlost letadla vůči klidnému ovzduší má velikost 110 m/s. Kam ve skutečnosti letoun poletí a jaká bude jeho výsledná rychlost, fouká-li od jihozápadu vítr rychlostí o velikosti 20 m/s.
Příklad číslo 2: Letadlo letí rychlostí 110 m/s. Jakým směrem musí mířit podelná osa letounu, má-li letět přesně na sever a fouká-li jihovýchodní vítr rychlostí 20m/s. Jaká bude výsledná rychlost letounu.
Nemohu zde přijít na to, pod jakým úhlem. Netuším, jak na to mám přijít. Úhel má vyjít 7,4stupňů u obou no :)
A ten když budu znát, tak už zvládnu dopočítat výslednou rychlost - tu spočítám pomocí cosinovy věta, ale nevím jak na ten úhel. Prosím třeba jen o nějaké lehké naznačení a budu se ještě snažit na to přijít.
Děkuji mockrát.

=výsledná rychlost ... úhlopříčka v rovnoběžníku ABCD - počítá se podle vzorce
, kde 
= úhel vychýlení letadla od původního směru, který asi hledáš ... spočítáš z trojúhelníka AFC úhel
(předtím ale musíš spočítat K z trojúhelníka ADE). Nakonec odečteš úhel
od 45° a dostaneš 
↑ lucka14lucky:
úhel
spočítáš přes sinovou větu

Dobrý den,
Děkuji mockrát za pomoc. Vyšlo mi to tak, jak mělo - s troškou odchylky, ale záleží na zaokrouhlování. U mě je problém, že si nedokážu pořádně nakreslit obrázek a vydedukovat to :) Musím trénovat.
Jinak ta rovnice na výslednou sílu F - pomocí cosinovy věty, tak mi to vyšlo s + a né s mínusem. Ono kdyby tam bylo mínus, tak by se vlastně dosazoval úhel 135 stupnů - 180-45 nebo ne? Vím, že nějaké takové pravidlo je.
Ale každopádně oboum mockrát děkuji.