Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 03. 2013 23:54

lucka14lucky
Reputace:   

Vektorový počet

Dobrý večer již podruhé.
Za celý večer jsem vyřešila již 9 úloh a zbývají mi ještě 2 na které nemohou bohužel přijít.

Jsou si velice podobné, proto je dávám do 1 tématu, snad to nebude vadit.

Příklad číslo 1: Podélná osa letadla míří přesně severním směrem, rychlost letadla vůči klidnému ovzduší má velikost 110 m/s. Kam ve skutečnosti letoun poletí a jaká bude jeho výsledná rychlost, fouká-li od jihozápadu vítr rychlostí o velikosti 20 m/s.

Příklad číslo 2: Letadlo letí rychlostí 110 m/s. Jakým směrem musí mířit podelná osa letounu, má-li letět přesně na sever a fouká-li jihovýchodní vítr rychlostí 20m/s. Jaká bude výsledná rychlost letounu.

Nemohu zde přijít na to, pod jakým úhlem. Netuším, jak na to mám přijít. Úhel má vyjít 7,4stupňů u obou no :)
A ten když budu znát, tak už zvládnu dopočítat výslednou rychlost - tu spočítám pomocí cosinovy věta, ale nevím jak na ten úhel. Prosím třeba jen o nějaké lehké naznačení a budu se ještě snažit na to přijít.
Děkuji mockrát.

• (téma jako vyřešené označil(a) lucka14lucky)

#2 21. 03. 2013 02:28

Revolution
Škola: VUT Brno
Pozice: Student
Reputace:   

Re: Vektorový počet

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/29238_plane.jpg

$X$=výsledná rychlost ... úhlopříčka v rovnoběžníku ABCD - počítá se podle vzorce $X=\sqrt{a^{2}+d^{2}+2ad\cdot cos(\alpha )}$ , kde $a=20;d=110;\alpha =45°$

$\beta $= úhel vychýlení letadla od původního směru, který asi hledáš ... spočítáš z trojúhelníka AFC úhel $\varepsilon $ (předtím ale musíš spočítat K z trojúhelníka ADE). Nakonec odečteš úhel $\varepsilon $ od 45° a dostaneš $\beta $

#3 21. 03. 2013 07:59

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ lucka14lucky:

úhel $\beta$ spočítáš přes sinovou větu
$\frac{DC}{\sin \beta }=\frac{AC}{\sin (180-45)}$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 21. 03. 2013 22:31

lucka14lucky
Reputace:   

Dobrý den,

Děkuji mockrát za pomoc. Vyšlo mi to tak, jak mělo - s troškou odchylky, ale záleží na zaokrouhlování. U mě je problém, že si nedokážu pořádně nakreslit obrázek a vydedukovat to :) Musím trénovat.

Jinak ta rovnice na výslednou sílu F - pomocí cosinovy věty, tak mi to vyšlo s + a né s mínusem. Ono kdyby tam bylo mínus, tak by se vlastně dosazoval úhel 135 stupnů - 180-45 nebo ne? Vím, že nějaké takové pravidlo je.

Ale každopádně oboum mockrát děkuji.

Zápatí