Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím všechny. tentokrát jsem se dostal zase k nějakému příkladu, a asi jsem i něco spočítal, ale nevím si s tím moc rady... Zadání té úlohy, kterou budu zkoumat sem napíšu, ale rovnou říkám, že vím, jaký je to problém, a jen ho chci trochu hlouběji prozkoumat - aspoň trochu. Určitě všichni poznáte o co jde: Dokažte, že pro libovolné přirozené k > 2 existují prvočísla p,q taková, že 
Teď jsem provedl několik kroků, prosím o kontrolu správnosti:
- pro libovolné k jsem si zvolil nějaké p < k které je prvočíslo a současně q je složené. kdyby takové q neexistovalo, tvrzení by pro toto k platilo. Protože q je složené, musí platit aspoň jedna z rovnic: 

pro nějaká přirozená a,b. Pokud taková a,b neexistují, pak nutně musí platit
pro nějaké prvočísla p,q.
Jestli jsem tedy vŠe provedl správně, včetně úvahy, tak si myslím toto: Pro dokázání celého tvrzení stačí dokázat, že pro libovolné k můžeme nalézt
takové, že žádná z těch tří rovnic nebude mít řešení pro přirozená a,b.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pro p = 3 : Pokud neplatí žádná z následujících rovnic, pak existují k,q taková, že
:

// jestli toto platí, pak by q nebylo prvočíslo.
Tzn celé tvrzení, které máme dokázat, stačí dokázat pro taková 2k, která získáme dosazenim prirozenych a,b do techto rovnic.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pro p = 5: jestli zadna z techto rovnic neplati pak 

pozn: vim ze bych mel zavezt jine znaceni, snad nedojde ale k nedorozumenim....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
jestli to dobře chápu, tak mám vlastně dva bloky o 4 rovnic, z nichz u kazdeho plati, ze pro libovolná čísla, která nejsou v tom jednom bloku, celé tvrzení platí. Tedy kdybych k, pro které Goldbachova hypoteza neplati, pak by si musely pro toto k dvě rovnice z ruznych bloku odpovidat. A tady jsem vymyslel další věci, ale obávám se, že to mám všechno, už od samého začátku špatně. Takže, jestli to někdo přečte, prosil bych o upozornění na chyby, nedostatky, atd.
Snad nevadi ze sem pisu dalsi prispevek... kdyz by nekomu treba vadil, tak ho prosim ignorujte.
Ahoj ↑ liamlim:,
To co pises, je znama http://en.wikipedia.org/wiki/Goldbach%27s_conjecture
Goldbach-ova konjektura... Pozri na jeho korespondiciu z Euler-om z roku 1742.
Ako si prisiel na tie mysteriozne vzorce? Daj nam zdroj. Dakujem.

Ahoj, vím že je to goldbachova hypoteza, myslim ze jsem to i nekde uvedl. ty vzorce po upraveni jsou:

edit. : jen sem si rekl, ze bych se mohl podivat trochu vic na tu hypotezu, jsem proste zvidavy student :-) . Podle těch rovnic, pokud existují přirozená a,b, která to splňují, pak nutně pro pevně zvolené k a p musí být v rovnosti
q složené.
Proto vycházím z toho, že jestliže pro libovolné k můžu najít takové p, že nenajdu žádná a,b pro která by rovnice platila, pak goldbachova hypotéza platí? šlo by to tak říct? mluvím jen teoreticky, vždycky mě zajímá, jestli, a jak daleko se teoreticky jsem schopný dostat nebo ne.
tu korespondenci si zkusím přečíst, jestli je v nějakém slušném jazyce a ne třeba němčině nebo francouzštině
jak teď tak přemýšlím, tato podmínka je tam úplně zbytečná, je opatřena již v samotných vzorcích. rovnice
je ale nutná, vzhledem k tomu, že podle popsaných vzorců popíšu jen složená čísla která jsou ve tvaru 6k-1 nebo 6k+1. Dále tedy, kdyby to někdo četl, řádek
zaškrtejte
místo tohoto řádku vložte Řádek