Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2013 20:11

kolejo
Místo: Brno
Škola: MUNI PřF OM, Alg
Pozice: student
Reputace:   

Důkaz, direktní součet tří prostorů

Dobrý večer,
tak se ještě pokusím o toto. Prosím o radu. Jde hlavně o tu jednu implikaci, opačný směr...no nevim.

Zadání:
Nechť U,V,W jsou vektorové podprostory vektorového prostoru Z.
U+V+U nechť je přímý součet, tedy každé z ∈ U+V+W je jednoznačně určeno jako z=u+v+w (tyto vektory jsou postupně z těch tří podprostorů). Tedy existuje právě jedno u, právě jedno v, atd...
Dokažte, že potom
$(U+V)\cap W=\{0\}$

Podprostory vždy obsahují nulu, součet tedy taky, takže ta nula v průniku opravdu je. Nyní, proč tam není nic jiného?

Zvolme $x \in (U+V)\cap W$, tedy víme, že $x \in U+V$ a $x \in W$.
Můžeme tedy říct, že x=u+v (pro nějaké u z U, v z V) a zároveň x=w pro nějaké w z W.
Potom u+v=w, tedy u+v-w=0.
Nulový vektor ale můžeme zapsat aji jako 0+0+0=0, kde ta první nula je z U, druhá z V, třetí z W.
Z jednoznačnosti tedy plyne, že u=0, v=0, w=0 a tedy i každé x z onoho průniku je nula.
Což jsme chtěli dokázat! Uf...

Teda přiznám se, že jsem si na začátku psaní nevěděl moc rady. Postupně jsem na to však přišel a konečně mi něco nepřipadne težký. (to by bylo fakt blbý, kdyby někdo přišel s tím, že to je špatně tam a tam...a ano, o to jde, tedy...)
...nakonec se z toho vyklubala jen žádost o potvrzení, jestli to je v pořádku.

ps. na netu jsem hledal všude možně a nenašel jsem to s tím součtem, pouze že průnik dvou podprostorů z direktního součtu n podprostorů je nula...
2. ps. ten opačný směr je ze tří podmínek: součet dvou průnik s tím třetím, toto třikrát, pak že to implikuje, že součet je přímý

Díky,
kolejo

• (téma jako vyřešené označil(a) kolejo)

#2 24. 03. 2013 20:42

kexixex
Reputace:   

Re: Důkaz, direktní součet tří prostorů

↑ kolejo:
Ahoj, opacnou implikaci bych zkusil sporem..

#3 24. 03. 2013 20:49

kolejo
Místo: Brno
Škola: MUNI PřF OM, Alg
Pozice: student
Reputace:   

↑ kexixex:
Áno, chápu. Děkuji. Vytřískal jsem to z toho. Sem to ale tedy dávat nebudu, hlavně mi totiž šlo o to, jestli to, co mám je správně a nejspíš tedy je (no, tak jistý jsem si dlouho nebyl, asi bych to měl dát víc najevo)

Označuji za vyřešené.
dobrou noc,
kolejo

#4 24. 03. 2013 21:06

kexixex
Reputace:   

↑ kolejo:
Za me to spravne je :)

Zápatí