Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
tak se ještě pokusím o toto. Prosím o radu. Jde hlavně o tu jednu implikaci, opačný směr...no nevim.
Zadání:
Nechť U,V,W jsou vektorové podprostory vektorového prostoru Z.
U+V+U nechť je přímý součet, tedy každé z ∈ U+V+W je jednoznačně určeno jako z=u+v+w (tyto vektory jsou postupně z těch tří podprostorů). Tedy existuje právě jedno u, právě jedno v, atd...
Dokažte, že potom
Podprostory vždy obsahují nulu, součet tedy taky, takže ta nula v průniku opravdu je. Nyní, proč tam není nic jiného?
Zvolme
, tedy víme, že
a
.
Můžeme tedy říct, že x=u+v (pro nějaké u z U, v z V) a zároveň x=w pro nějaké w z W.
Potom u+v=w, tedy u+v-w=0.
Nulový vektor ale můžeme zapsat aji jako 0+0+0=0, kde ta první nula je z U, druhá z V, třetí z W.
Z jednoznačnosti tedy plyne, že u=0, v=0, w=0 a tedy i každé x z onoho průniku je nula.
Což jsme chtěli dokázat! Uf...
Teda přiznám se, že jsem si na začátku psaní nevěděl moc rady. Postupně jsem na to však přišel a konečně mi něco nepřipadne težký. (to by bylo fakt blbý, kdyby někdo přišel s tím, že to je špatně tam a tam...a ano, o to jde, tedy...)
...nakonec se z toho vyklubala jen žádost o potvrzení, jestli to je v pořádku.
ps. na netu jsem hledal všude možně a nenašel jsem to s tím součtem, pouze že průnik dvou podprostorů z direktního součtu n podprostorů je nula...
2. ps. ten opačný směr je ze tří podmínek: součet dvou průnik s tím třetím, toto třikrát, pak že to implikuje, že součet je přímý
Díky,
kolejo
↑ kexixex:
Áno, chápu. Děkuji. Vytřískal jsem to z toho. Sem to ale tedy dávat nebudu, hlavně mi totiž šlo o to, jestli to, co mám je správně a nejspíš tedy je (no, tak jistý jsem si dlouho nebyl, asi bych to měl dát víc najevo)
Označuji za vyřešené.
dobrou noc,
kolejo
Stránky: 1