Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kasik23:
Doporučuji nákres: a=36 cm; c=26 cm, b=d=13cm. Spustit kolmici z vrcholu D - výška je jedna odvěsna pravoúhlého trojúhelníka se známými zbývajícími stranami. Úhlopříčka BD je přeponou jiného pravoúhlého trojúhelníka se známými odvěsnami.
Z bodu na kružnici o průměru 8 cm jsou vedeny dvě shodné tětivy, které svírají úhel 60°. Vypočítej délku těchto tětiv. Udělal jsem si náčrt a pak jsem si někde našel vzoreček na
,ale nějak mi to nevychází, vyšlo mi 3,06 z toho vzorečku..
↑ Kasik23:
Zdravím,
s kterou úlohou je problém? Nákres si můžeš udělat v Malování (stačí náznak, aby bylo jasné) a vložit sem pomocí Upload obrázku pod oknem zprávy.
Základny rovnoramenného lichoběžníku mají délky 36 cm 26 cm, ramena 13cm. Vypočítejte výšku a délky úhlopříček.
Po zakreslení výšek v rovnoramenném lichoběžníku nalevo a napravo máš 2 stejné pravoúhlé trojúhelníky, ve kterém znáš přeponu (rameno 13 cm) a odvěsnu (36-26)/2. Lze určit výšku lichoběžníku, což je druhá odvěsna v trojúhelníku.
Délku uhlopříčky určíš také z pravoúhlého trojúhelníku AVC (kde V je pata výšky z bodu C stranu AB).
Kasik23 napsal(a):
Z bodu na kružnici o průměru 8 cm jsou vedeny dvě shodné tětivy, které svírají úhel 60°. Vypočítej délku těchto tětiv. Udělal jsem si náčrt a pak jsem si někde našel vzoreček na
,ale nějak mi to nevychází, vyšlo mi 3,06 z toho vzorečku..
Pokud 2 stejné tětivy svírají 60°, potom můžeš v kružnici dokreslit rovnostranný trojúhelník - spojením pat tětiv - obrázek. V tomto trojúhelníku vyznač poloměr kružnice (4 cm), odsud dopočteš délku tětiv.
Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ samostatné téma pro každou úlohu viz pravidla. Děkuji.

↑ Kasik23:
Obrázek
Jenom připomínám, že úsečka BC bude stejně dlouhá jako předmětné tětivy (jistě víš proč)
Malá nápověda:
↑ Kasik23:
Zkus zpaměti tenhle
Základny rovnoramenného lichoběžníku mají délky 40 cm 30 cm, ramena 13cm. Vypočítejte výšku a délky úhlopříček.