Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No a ještě bych měl jednu chuťovku. Opět se má řešit rovnice v R:
Naznačím svůj postup:
Potom jsem zjistil, že:
a závorku jsem řešil substitucí
A dál:
No a tady jsem skončil. Chybí mi ještě zjistit dvě řešení. Ale je dost možný, že někde dělám chybu, jen ji nevidím. Děkuji za rady.
↑ Arabela:
Dobře, šel jsem na to trochu složitě. :D
Jenom ještě teda nevím, jak se dá zjistit z že je 36°, kromě toho, že si tu hodnotu vypočítám na kalkulačce a najdu v tabulkách?
A jak poznám z ty poslední dvě řešení, aniž bych si dělal graf?
↑ bejf:
najskôr k tej druhej otázke. Platí veta
Keď sa tak zamyslíš nad jej obsahom, je vlastne dosť zrejmý - sínusy dvoch uhlov sa rovnajú len vtedy, ak sa rovnajú priamo uhly (až na celočíselné násobky 2 pí), alebo ak jeden z uhlov je doplnkom toho druhého do 180 stupňov (pí), a teda opäť nesmieme zabudnúť na tie násobky...
Toto je zrejmé?
↑ bejf:
no a čo sa týka tej prvej otázky, ak nechceš použiť kalkulačku ani tabuľky a chceš mať istotu presného riešenia, môžeš sa obrátiť na nejakých kvalitnejší lexikom matematiky, kde sa uvádzajú presné hodnoty goniometrických funkcií aj nie najbežnejších "významných" uhlov, akými sú napríklad 72 stupňov (=360stupňov/5), resp. 36 stupňov (=360 stupňov/10). K týmto hodnotám je možné sa dopracovať riešením binomických rovníc algebraickým a goniometrickým spôsobom a ich porovnaním)...
Jestli můžu doplnit, tak existuje takový trikový způsob, jak přijít na těch 36° - stačí si všimnout, že je polovina zlatého řezu (
). A jelikož uhlopříčka a strana v pětiúhelníku jsou v poměru zlatého řezu a svírají spolu úhel 36°, bude
.