Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 12. 2008 12:38

ringlspil
Zelenáč
Reputace:   

pomocka pri uceni - soft MAPLE

skusam sa naucit pocitat integraly ale nejde to a nejde to.

tak siaham po softoch ktore ma dokazu nejako usmernit.
zo vsetkych moznosti som nasiel MAPLE (v12) ktory dokaze znazornit aj postup.

zistil som ze postup - na ucenie - sa vyuziva v Calculusovi ... avsak nejako mi to nechce pocitat integraly...
resp trapim sa s tymto
$\int(x*e^x/(1+x)^2)$
skusal som substituciu 1+x = t  , tusim ze je spravna (?) ale nemozem sa dokopat k vysledku.
Calculus mi ponuka 1/(1+x)=t .. ale potom sa ZACYKLI...

takze poprosim ako toto pocitat, a ako v Maplovi nastavit aby mi zobrazil VSETKY kroky postupu (zistil som ze cez Hint a Rule sa nejak riesi integral postupne) .. vdaka

#2 31. 12. 2008 12:53

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: pomocka pri uceni - soft MAPLE

V Maplu neumím, ale zde bych integroval per partes $u'=\frac1{(1+x)^2}$, $v=x\textrm{e}^x$

#3 31. 12. 2008 13:30 — Editoval kaja.marik (31. 12. 2008 14:49)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Pavel Kriz a Karel Srot na opakovane pouziti hint a rule napsali aplikaci dostupnou na http://cgi.math.muni.cz/~xsrot/int/uvod.cgi?cnt=yes

Pokud si chcete zkouset ruzne postupy tak muze pomoci i MAW. Wolfram integrator ano.

EDITACE: oprava linku

#4 31. 12. 2008 13:44

ringlspil
Zelenáč
Reputace:   

dakujem obom...
ano vcera som bol nadseny z objavenia MAWu, perfektna vec..avsak ked nerozmyslam (ako hore uvedeny integral) tak to je na nic .. pouzil som Brozkovu substituciu a pekne mi to vyslo (takze Maxima si s tym poradil)
--- ako zistit aka subst. je vhodna ??...

ten Wolfram Integrator neni boh vie co, vyhodi ako vysledok nezmysel..

ten CGI skript na MUNI je tiez nieco podobne ako MAW, ale nechce mi to brat zapisy integralov, konkretne ani tento nezoberie exp(x)*x/(1+x)^2   
--btw preco ?

prirucku som cital, avsak tam su prikazy pre Cesky Maple.. myslim ze 12tka uz ani cesky neni, ale len anglicky, takze prikazy nefunguju - a ani ich doslovny preklad do Eng. :-)

..nejake ine mechanicke (bez velkeho rozmyslania, bez urcovania akou metodou sa dopracovat k vysledku --> ved prave to sa chcem dozvediet z programu) prikazy, ktore treba zadavat do Maplu aby zobrazilo postup?

#5 31. 12. 2008 14:48

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ ringlspil:
Aha, omlouvam se, ja jsem si ten integral zapamatoval s preklepem. Takze Maxima si s tim integralem poradi, MAW take ale nezobrazi zadnou napovedu, wolfram integrator dava spravny vysledek a ten skript na MUNI se asi zacykli, protoze vyuziva Maple. Zobrazi jenom vysledek, pokud se zrusi zatrhnuti u "zobrazit postup vypoctu".

Co dalsiho ten skript na MUNI nebere?

#6 31. 12. 2008 15:25

ringlspil
Zelenáč
Reputace:   

no presne ti povedat neviem .. ja teraz sa ucim integraly a tak je dost mozne ze skusam pocitat nepocitatelne... ale vacsina chyb bude asi syntakticka, ze to zle zapisem, napr e^x je exp(x) ..

Zápatí