Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 03. 2013 22:42

Paappa
Zelenáč
Reputace:   

maximální obsah pomocí derivace

Ahoj, věděl by si prosím někdo rady s tímto příkladem? Je zadána kružnice o poloměru 4cm se středem v počátku a přímka procházející počátkem a svírající s osou x úhel 30$^\circ $. Mezi to je vepsán obdélník maximálního obsahu (viz obrázek). Dokázala jsem si stanovit vazbu y2 + x2 = 16   a   y = $\sqrt{}$3 / 3 * a, z čehož bych si měla vyjádřit neznámou a dosadit do P=(b-a)*y a to zderivovat? http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/47746_V%25C3%25BDkres2-Model%2Bkopie.jpg

#2 25. 03. 2013 23:21

Bati
Reputace:   192 

Re: maximální obsah pomocí derivace

Ahoj,
ty rovnice se mi nezdají úplně dobře. Pokud převezmu značení z obrázku, mám tedy obdélník se spodní stranou délky b-a a výškou y.
Pravý horní roh obdélníku leží na kružnici : $b^2+y^2=4^2$
Levý horní roh obdélníku leží na přímce : $\tan{30^\circ}=\frac{y}{a}$
A tyto informace stačí, protože funkce obsahu obdélníka $S=S(a,b,y)=(b-a)*y$ je funkce tří proměnných, ze které se použitím 2 rovnic stane funkce jedné proměnné. Pak stačí najít maximum této funkce derivací.

#3 26. 03. 2013 18:34

Paappa
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju!:)

#4 28. 03. 2013 12:45 — Editoval Cheop (28. 03. 2013 13:55)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

Nikdo není dokonalý

#5 28. 03. 2013 12:51

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ Cheop:

Nikdo sice není dokonalý, ale některé výtvory téměř dokonalé jsou :-)

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#6 28. 03. 2013 22:32 — Editoval martisek (28. 03. 2013 22:50)

martisek

↑ ((:-)): ↑ Cheop:

" Hlúpy stroj Geogebra, ktorý nikoho nič z matematiky nenaučí ... "

Rádoby vtipná poznámka, která svědčí jen o hrubém omylu. Neobdivoval jsem Geogebru - ta tu animaci nevymyslela. Tady vyučoval ↑ Cheop: a moje poznámka o dokonalosti nepatřila softwaru, ale jeho nápadu. Je-li na světě, lze ho okopírovat (jako třeba já - za což se omlouvám) a vyrobit ho v lecčems. Například v C++, Jawě, Rhinu, anebo jako já před chvilkou

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/06159_Animace.gif

třeba v Pascalu. Je to snad důvod k tomu, abych tvrdil, že matematiku naučí Jawa, Rhino nebo Pascal? Nikoli. Jsou to je další "hlúpé stroje", které nápady nikdy mít nebudou a samy nikdy nikoho nic nenaučí. Mám spoustu takových pomůcek ještě z dob, kdy se nám o počítačích ani nezdálo. Animace na diácích, na fóliích do zavařovacích sklenic, při troše šikovnosti lze kouzlit i s křídou u tabule. Tvrdí-li někdo, že matematiku naučí Geoabra, je stejně chytré, jako kdyby říkal, že matematiku naučí Jawa, diaprojektor, fólie, tabule a křída.

#7 28. 03. 2013 23:28 — Editoval ((:-)) (28. 03. 2013 23:31)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ martisek:

Každý sa učí jedine sám.

Stroje sú nástroje, ktoré uľahčujú porozumenie - aj matematiky.

Dvadsať riadkov náročne vnímateľného opisu nahradí jeden obrázok urobený vďaka stroju.

Že stroj vyrobil a naprogramoval človek je snáď jasné a netreba okolo toho písať slohové práce.

Rád sa vysmievate a ironizujete, ja nie.

Úplne bez príčiny ste sa vysmiali môjmu podpisu. Nemali ste na to žiadne právo.

Nemám na ľudí, ktorí sa takto správajú a za svoju hrubosť a chrapúnstvo sa nedokážu ani ospravedlniť.

To máte absolútnu pravdu.

#8 29. 03. 2013 12:35

martisek

↑ ((:-)):

Inu, jak se do lesa volá...

#9 29. 03. 2013 13:01 — Editoval ((:-)) (29. 03. 2013 14:27)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ martisek:

Pán martisek - naposledy:

Miesto toho, aby som vysokoškoláčke vypočítala deriváciu ručne, poslala som jej riešenie z MAW (nie preto, že neviem derivovať - ako ste skonštatovali - ale preto, že vysokoškoláčka by mala dokázať zderivovať čokoľvek).

Podľa odporúčania moderátorov fóra by mal VŠ zadávateľ najprv riešiť úlohu sám, ak príde k divnému výsledku skontrolovať si svoj postup na stroji a až potom sa pýtať na konkrétne kroky, ktoré uviedol stroj a ktorým prípadne neporozumel.

Príslušná dáma to neurobila, tak som jej dala svojím príspevkom na známosť, že nejaký MAW existuje a že než pošle žiadosť o vyriešenie, môže urobiť to, čo ja a prípadne ani žiadosť o vyriešenie  nepodávať.

Keď ste to zbadali, vysmiali ste sa môjmu (dosť osobnému) podpisu s konštatovaním, že neviem používať svoj rozum, lebo asi žiaden nemám.

Keď sa mi to nepáčilo, tak miesto toho, aby ste sa ospravedlnili za úplne bezdôvodné  o s o b n é  napadnutie, napísali ste mi okrem iného, že sa nemáte za čo ospravedlňovať. Už samotné osobné napadnutie bolo chrapúnstvo - tu to naozaj nikto nerobieva - ale Vaša reakcia bola ešte väčšie.

Fascinuje ma, že si nedokážete uvedomiť, že ste skutočne začali Vy a že Váš komentár bol absolútne mimo. Stačilo povedať pardon, to som nechcel. Ale zrejme ste to tak chceli ...

Najnovšie ste mali ironické poznámky na moje obrázky a "dosádzanie do vzorca". Obrázky, ktoré robím sú výsledkom spolupráce medzi mojím myslením a prácou so strojom, predstavte si. Slovo "vzorec" nemám veľmi rada a používam ho čo najmenej. Rovnako moja činnosť na fóre spočívala vo vysvetľovaní matematických vzťahov - a, áno, niektoré sú vyjadrené takzvanými vzorcami ...

Mám pomerne vážnu chorobu, činnosť na fóre mi do veľkej miery pomáhala na tento fakt zabudnúť. Byť ale na fóre s Vami mi spôsobuje stres, ktorý naozaj nepotrebujem. Už prispievať nebudem. Želám Vám všetko dobré.

Dana

Zápatí