Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Že by tato úloha překročila práh končícího roku 2008 a nového roku 2009 bez jediného nápadu na řešení?
Přiznám se, že jsem tuto úlohu řešil dosti násilně, ale podařilo se. K dispozici hjsem měl i jiná řešení, ale ta se mě nelíbila. Možná napadne něco kloudného ostatní - tedy právě tebe, kdo čteš tyto řádky ...
↑ Marian:
Ahoj,
na úvod len toľko, že vôbec si nie som istý správnosťou ale tak toto ma napadlo:
Označím si
postupnosť prirodzených čísel tak, že
Proste neviem to opísať, ide to k
.
Definujem si aj druhú postupnosť 
Určite platí, že 
Zvolím teda
, keďže
. Potom stačí dokázať:
Dôkaz priamo:
EDIT: Nasledujúce už neplatí :-) Tu ma zmrazil ↑ BrozekP:.
Určite platí nerovnosť
. Dokážem silnejšiu nerovnosť:
V dôkaze by som pokračoval matematickou indukciou, ale platí. Tak aspoň toto :-)

↑ lukaszh:
Jestli jsem to dobře pochopil, tak je problém, že takhle by jsi to dokázal jen pro
a k němu příslušné
, ne pro každé přirozené m, n.
↑ BrozekP:
No tak ja som to dokázal pre
, čo je jedna z nekonečna možností, ty to dokonči pre ostatné
možnosti :-))))) To bude fuška :-DD

↑ lukaszh:
Nedokázal,
neplatí, platí
. :-)
↑ BrozekP:
Ajajajaaaaj :-) Teraz si mi prekazil moje nádeje aspoň na tú jednu možnosť :-D. Už sa mi to nechce.
Zkusil jsem ještě jeden přístup (hledal jsem elegantnější metodu, než hrubou sílu) a našel jsem toto - ovšem neřeší to v plné šíři původní nerovnost.
Minimální polynom
algebraického čísla
je
. Platí ovšem
Odtud tedy
Jinými slovy, existuje konstanta c zavisející pouze na čísle
taková, že platí
Možná by se tato metoda dala vylepšit natolik, aby platila i nerovnost, kterou chceme dokázat.
Řešení jsem už našel a musím řící, že je velice jednoduché. Není potřeba integrál ani modulární aritmetiku. Vystačím s rozšiřujícím učivem deváté třídy klasické ZŠ - totiž potřebuju pouze řešit jistou kvadratickou rovnici.
Tak bádejte ...
:-)
↑ Kondr:
Myslím, že tvé řešení je lepší ... vysvětluji a řeším dále. Postupoval jsem jinak. Našel jsem přímý důkaz nerovnosti výše, ale zapomněl jsem na jednu možnost. Tu jsem dneska rozebíral a dokazoval sporem. Došel jsem ke stejným identitám jako ty. Takže zde bych musel řešit třeba také pomocí kvadratických zbytků. Řešil jsem takto: