Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 12. 2008 19:48

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Aproximace odmocniny

Nechť $m\in\mathbb{N}$, $n\in\mathbb{N}$ jsou taková čísla, že platí $ \sqrt{23}>\frac{m}{n}. $ Dokažte, že pak platí $ \sqrt{23}-\frac{m}{n}>\frac{2}{mn}. $

#2 31. 12. 2008 14:22

Marian

Re: Aproximace odmocniny

Že by tato úloha překročila práh končícího roku 2008 a nového roku 2009 bez jediného nápadu na řešení?

Přiznám se, že jsem tuto úlohu řešil dosti násilně, ale podařilo se. K dispozici hjsem měl i jiná řešení, ale ta se mě nelíbila. Možná napadne něco kloudného ostatní - tedy právě tebe, kdo čteš tyto řádky ...

#3 31. 12. 2008 17:25 — Editoval lukaszh (01. 01. 2009 11:20)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Marian:
Ahoj,
na úvod len toľko, že vôbec si nie som istý správnosťou ale tak toto ma napadlo:
Označím si $x_{j}$ postupnosť prirodzených čísel tak, že
$\{47;479;4795;\cdots\}$
Proste neviem to opísať, ide to k
$\lim_{n\to\infty}10^n\sqrt{23}$.
Definujem si aj druhú postupnosť
$y_{j}=10^{j}$
Určite platí, že
$\forall j\in\mathbb{N}\,:\;\sqrt{23}\,>\,\frac{x_j}{y_j}$
Zvolím teda $m=x_j, n=y_j$, keďže $\forall j\in\mathbb{N}\,:\; x_j\in\mathbb{N}\,\wedge\,y_j\in\mathbb{N}$. Potom stačí dokázať:
$\sqrt{23}-\frac{x_j}{y_j}\,>\,\frac{2}{x_jy_j}$
Dôkaz priamo:

EDIT: Nasledujúce už neplatí :-) Tu ma zmrazil ↑ BrozekP:.
Určite platí nerovnosť $y_j\sqrt{23}\,>\,x_jy_j$. Dokážem silnejšiu nerovnosť:

V dôkaze by som pokračoval matematickou indukciou, ale platí. Tak aspoň toto :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#4 31. 12. 2008 17:35 — Editoval BrozekP (31. 12. 2008 17:39)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ lukaszh:

Jestli jsem to dobře pochopil, tak je problém, že takhle by jsi to dokázal jen pro $m\in\{x_j\}_{j=1}^{\infty}$ a k němu příslušné $n=y_j$, ne pro každé přirozené m, n.

#5 31. 12. 2008 17:38

lukaszh

↑ BrozekP:
No tak ja som to dokázal pre $m\in\{x_j\}_{j=1}^{\infty},n=y_j$, čo je jedna z nekonečna možností, ty to dokonči pre ostatné $\infty-1$ možnosti :-))))) To bude fuška :-DD

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#6 31. 12. 2008 17:40

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ lukaszh:

Nedokázal, $y_j\sqrt{23}\,>\,x_jy_j$ neplatí, platí $y_j\sqrt{23}\,>\,x_j$. :-)

#7 31. 12. 2008 17:44

lukaszh

↑ BrozekP:
Ajajajaaaaj :-) Teraz si mi prekazil moje nádeje aspoň na tú jednu možnosť :-D. Už sa mi to nechce.

John Michel

#8 05. 01. 2009 00:35 — Editoval Marian (05. 01. 2009 00:38)

Marian

Zkusil jsem ještě jeden přístup (hledal jsem elegantnější metodu, než hrubou sílu) a našel jsem toto - ovšem neřeší to v plné šíři původní nerovnost.

Minimální polynom $P_{\alpha}(x)$algebraického čísla $\alpha :=\sqrt{23}$ je $P_{\alpha}(x)=x^2-23$. Platí ovšem

Odtud tedy
$ \left |\sqrt{23}-\frac{m}{n}\right |\ge\frac{1}{2\sqrt{23}}\cdot P_{\alpha}\left (\frac{m}{n}\right )=\frac{1}{\sqrt{23}}\cdot\left |n^2\cdot P_{\alpha}\left (\frac{m}{n}\right )\right |\cdot\frac{1}{n^2}>\frac{\frac{1}{2\sqrt{23}}}{n^2}. $

Jinými slovy, existuje konstanta c zavisející pouze na čísle $\sqrt{23}$ taková, že platí
$ \left |\sqrt{23}-\frac{m}{n}\right |>\frac{c}{n^2}. $

Možná by se tato metoda dala vylepšit natolik, aby platila i nerovnost, kterou chceme dokázat.

#9 05. 01. 2009 12:35

Marian

Řešení jsem už našel a musím řící, že je velice jednoduché. Není potřeba integrál ani modulární aritmetiku. Vystačím s rozšiřujícím učivem deváté třídy klasické ZŠ - totiž potřebuju pouze řešit jistou kvadratickou rovnici.

Tak bádejte ...
:-)

#10 05. 01. 2009 14:17

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Bez integrálů se to dá zvládnout, bez modulární aritmetiky se mi to nepovedlo.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#11 06. 01. 2009 19:48 — Editoval Marian (06. 01. 2009 23:03)

Marian

↑ Kondr:
Myslím, že tvé řešení je lepší ... vysvětluji a řeším dále. Postupoval jsem jinak. Našel jsem přímý důkaz nerovnosti výše, ale zapomněl jsem na jednu možnost. Tu jsem dneska rozebíral a dokazoval sporem. Došel jsem ke stejným identitám jako ty. Takže zde bych musel řešit třeba také pomocí kvadratických zbytků. Řešil jsem takto:

Edit.: Zajímavé na tom všem je, že Kondr řeší technikou kvadratických residuí celou záležitost (důkaz sporem), kdežto já dokazuji nerovnost z obrovské části (vlastně celou) přímo a pouze hypotetický případ (jak ukazuje důkaz Kondra - taková hodnota m_0 neexistuje) technikou kvadratických residuí.

Zápatí