Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím vás, moc prosím o pomoc, tento příklad tu jednou již je, ale příspěvky na postup a řešení se smazaly, proto prosím ještě jednou, jestli by se na to někdo nepodíval. Moc prosím, nevěděl by si někdo rady s tímhle? :(
Pravidelný komolý čtyřboký jehlan má podstavné hrany délek 6cm a 4cm. Boční stěna svírá s rovinou podstavy úhel 60°. Vypočítejte objem a povrch komolého jehlanu.

↑ Diamanticek1:
Objem:
Potřebuješ dopočítat výšku. Udělej si řez tělesem (nakresli si obrázek)
Povrch:
Stěna je lichoběžní, pro její obsah platí:
,
jsou základny.
není stejná s výškou tělesa! Offline

↑ janca361: Zasílám vám stránku, kde jsem tento příklad již jednou řešila. http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=58960 Od p."Rumburaka" (předposlední příspěvek na stránce) jsem získala část řešení, jenže zasekla jsem se u výpočtu objemu komolého jehlanu, je to rovnice a vyšlo mi, že 66,5=66,5 a já nevím, co s tím dělat. To samé i u povrch komolého jehlanu, taky rovnice. Nevíte, jak se mám dobrat k výsledku? Koukala jsem do řešení v Petákové, výsledky mají být: V=
a
. Nevím, jak se k tomuto dostat přes ty rovnice, co mi napsal pán.

↑ Diamanticek1:
Ahoj, máme tento jehlan:
Je třeba spočítat výšku
, což provedeme pomocí funkce
:

Nyní je třeba spočítat výšku lichoběžníku
, a to pomocí funkce sinus:

Tak a teď můžeme přistoupit k výpočtu objemu a obsahu tohoto jehlanu. Nejprve začneme s obsahem 
Objem už můžeš dopočítat sama. :)

↑ cyrano52: Můžu se zeptat, strana "a" měří 6cm a strana "c" měří 4cm?

↑ cyrano52: Pro výpočet objemu použiji tento vzorec:
.
a
získám jako obsahy čtverců? Tedy pro
a pro
?

↑ Diamanticek1:
Ano, ano. :)

↑ cyrano52: Dobře, tak děkuju moc. A výšku do vzorečku mám použít
nebo
? Napíšu pak, jak mi to vyšlo.

↑ Diamanticek1:
Samozřejmě
, protože počítáš objem tělesa, proto potřebuješ výšku tělesa. :)

↑ cyrano52: Výsledek k objemu mi vyšel
. Kontrolovala jsem to s výsledky v Petákové, vyšlo to správně. Děkuji za pomoc :)