Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mam v excelu tabulku dat [sloupec 8 nebo listč.2](síla vs prodloužení tyče) a mám určit smluvní mez kluzu .
Přečetl jsem si že Rp0.2 znamená napětí po jehož odlehčení zůstane na tyči prodloužení 0.2 %.
Tyc ma 50mm 0.2 % z 50 mm = 0,1mm problem je ze tech 0,1 mm lezi jeste v te linearni casti takze po odlechceni by se to vratilo zpet, jeste je moznost ze by v excelu to prodlouzeni bylo v 1/10 mm misto v mm.
Chci se zeptat jestli to delam dobre nebo tam mam nekde chybu ? Nejak se mi to zda divne, pokud je v excelu to prodlouzeni v mm.
Diky moc.
http://uloz.to/x49AGrD/zadani-xlsx [data]
↑ frantax:
Soubor jsem nestahoval, ale zdá se mi jasné kde je problém.
"problem je ze tech 0,1 mm lezi jeste v te linearni casti" - to je proto, že ignoruješ to "...po jehož odlehčení zůstane...".
Tyč se deformuje nejprve podle Hookova zákona, pak se ta křivka začne pokládat. Když v nějakou chvíli přestaneš působit silou, napětí klesne na nulu po přímce stejného sklonu, jako byl ten Hookův zákon - ale protože se mezitím ta závislost položila, tak to nevyjde zpět do počátku.
Takže ty musíš vzít přímku Hookova zákona, posunout ji kousek doprava (o 0,002), a pak najít průsečík té posunuté přímky a naměřených dat.