Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
jelikož jsem trochu zameškal školu, tak se teď musím sám doučit část látky. Došel jsem k tomuto příkladu:
„Jak se změní teplota ideálního plynu, pokud se tlak sníží na polovinu a objem vzroste 3x?“
Vycházel jsem ze stavové rovnice např.:
z toho získávám:
a odtud dosazuji do rovnice:
6V, protože objem se zvětší 3x a tlak klesne na polovinu, takže:
Když jsem vše pokrátil, tak mi
vychází 6T.
Je to správně?
Předem děkuji za odpovědi.
↑ Fisherman:
Není to správně.
Podle zadání je

Jen dodám, že jednodušší bylo použít stavovou rovnici ve tvaru

Moc děkuji za odpověď.
Mám tady další příklad z podobného soudku, tak využiji tohoto vlákna, ať zbytečně nespamuji.
„Jaká bude teplota neonového atomového plynu, pokud je střední kvadratická rychlost 250m/s?“
Neonový atomový plyn považuji za plyn, kde nejsou molekuly, ale jen atomy Neonu. Nevím, jestli to tak je, ale některé zmínky na různých webech tomu nasvědčují...
Takže:

odtud ale dojdu k výsledku 50,1K, což mi připadá divné, takže jsem asi zase někde jinde :D
Nebo je chyba ve výpočtu?
↑ Fisherman:
Tak už můžeme určit diagnózu: ty máš problémy s úpravou výrazů. Pleteš si dělení s násobením. V obou případech stejný typ chyby.
Vztah
je v pořádku, jenže z něj máš dostat
↑ Fisherman:
Tak jo, číselný výsledek je dobře.
↑ zdenek1:
Ono to asi tak podivné nebude, že? Přecejen se ty kvadratické rychlosti většinou pohybují v tisících ...
Mám tady ještě jeden a to poslední.. Tady jsem si docela jistý..
„Plyn uzavřený v nádobě o vnitřním oběmu 1,6m˄3 má teplotu -5°C. Jaký je tlak plynu, jehož látkové množství je 3,2kmol?“
V = 1,6m˄3
t = -5°C = 268K
n = 3,2kmol = 3,2 * 10˄3 mol
tedy
a výsledek je 4,45MPa.
Je to možné?
A teď ještě úplně poslední věc.
z tohohle:
získávám tohle:
a z tohohle:
získám:
V tom prvním příkladě se mi "převrací" (čitatel/jmenovatel -> jmenovate/citatel) oba ty zlomky a v tom druhém jen jeden. Je to dané tím, že v prvním příkladě přehazuji ten jeden zlomek na druhou stranu a z druhého vyjadřuji a v druhém příkladě jenom vyjadřuji a nepřehazuji?
Je to asi trošku nesrozumitelné, ale snad to rozlousknete.
Mnohokrát děkuji za všechny odpovědi. Moc jste mi pomohli.