Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím Vás, potřebuju poradit s metodou DEA, nevím, jak podle grafu určit efektivnost (resp. neefktivnost).
Příklad je takový:
Když si udělám graf, výjde mi toto:
Je správně, že Ostrava a Brno jsou efektivní? Nebo to je naopak? Děkuji za odpovědi.
Zdravím,
zkus se podělit o nějaký materiál ohledně metody DEA. Když se dívám na Tvůj graf, tak bych ho kreslila obráceně - na ose x počet zákazníků, na y- tržby. Potom je vidět, že v Ostravě se celkem nadřou, co se týče laskavého reagování na požadavky, ovšem výsledek je skromný. Naopak v Brně mají celkem pohodu a slušné příjmy (to bych považovala za efektivní).
Graficky bychom to uviděli na směrnici (v tabulce to uvidíš, pokud dopočteš poměr "tržby"/"počet zákazníků").
Můžeš si to uspořádat i do takové matice: pokud zároveň se posuzuje oblíbenost prodejen (hodně zákazníků) a ekonomická úspěšnost, tak vidíme, že hvězdou je Liberec atd. Nejlepší bude vidět váš materiál - jak se u vás doporučuje kreslit. Děkuji.
↑ jelena:
No, na škole jsme to brali cca. 2 hodiny, takže ještě tomu moc nerozumím. Vím, že jsme se učili, že můžeme mít 2 vstupy, 2 výstupy atd. A takže chápu správně, že zisk a zákazníci jsou výstupy...takže by mělo být jedno na jak je to ose..nebo ne? Učitel nám vysvětloval něco ve smyslu, že jsi takto nemalujeme graf, a když se jedná o maximalizaci (jako v našem případě, protože chceme co největší počet zákazníků a co největší zisk), tak vlastně ty města, která jsou nejblíže k osám, jsou tedy neefektivní. Vysvětloval něco ve smyslu, že i mám namalovat vodorovnou svislou čáru 1:1, v tomto případě by protínala bod Brno a Ostrava..nebo ne? A u těch ostatních neefktivních se pak určí peer jednotky, ale to je zas jiná...Prostě nechápu z jakého to mám brát pohledu a tudíž nedokážu určit, jaké město je efektivní a jaké ne. Ale řekla bych tedy, že Brno a Ostrava jsou neefektivní, protože jsou nejblíže k osám, ale nevím...
↑ Weush:
děkuji, ano - vstup je jeden (rozpočet), výstupy 2 (zisk, počty zákazníků) - původně jsem si nevšimla ještě drobného textu nad tabulkou (podle čeho se hodnotí výkon).
Teď bych postupovala podle materiálu (a podle toho jak si situaci hodnocení představuji). Brala bych nejlépe položenou Liberec jako hraniční bod oblasti efektivity (a jediný efektivní bod). Žádná jiná není lepši alespoň v jednom ukazateli (není ani napravo od Liberce, ani výš.) Proto bodem Liberec vedu vodorovnou čáru k ose y (y=20) a svislou čáru k ose x (x=170).
Další města jsou uvnitř oblasti. Pokud jsem dobře spojovala, tak Liberec, Olomouc a Hradec Králové jsou na stejné přímce z počátku do Ol, HK, L (tedy zde Liberec je vzorová (peer) jednotka (a skutečná). Pro Ostravu a Brno můžeme mít pouze hypotetické vzory.
Pro Ostravu hypotetický vzor bude na vodorovné čáře nad Ostravou, pro Brno - na svislé čáře napravo od Brna.
Odpovídá to Tvé představě? Děkuji.