Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj lidičky :-).
Obracím se k Vám zas s prosbou, jestli by jste mi neproradili.
Za +- 20 dní mě čekají přijímací zkoušky na šestiletý gympl a potřebuji se doučit pár věcí.
Hlásí se nějakých 300 lidí a berou 30, takže to asi nebudu mít moc lehké, ale kdybych zamakal myslím že šanci mám :-).
A teď k příkladu:
Číselná řada 1,2,4,7,11,16,22, .... je tvořena podle určitého klíče.
Na kolikátém místě bude číslo, které je o 100 větší, něž číslo které mu v řadě bezprostředně předchází.
Ten klíč jsem rozluštil, vím že to lze počítat normálně.. vždy přičítat a přičítat, ale to by mi trvalo hrozně dlouho a na celý test mám 45 minut, každá minuta a každý bodík se mi jistě bude hodit :-).
Takže nevíte, jestli existuje nějaký logický postup jak se co nejrychleji dostanu k výsledku?
Berte prosím na vědomí, že jsem teprve v 7. třídě, tak kdyby to šlo vysvětlit co nejvíce triviálně :-)).
Budu moc vdečný!
Ahoj ↑ Jamesík:,
skúmaním vzťahov medzi za sebou idúcimi členmi postupnosti môžeme vypozorovať, že
na 2.mieste je člen (2), ktorý je o 1 väčší ako predchádzajúci (1),
na 3.mieste je člen (4), ktorý je o 2 väčší ako predchádzajúci (2),
na 4.mieste je člen (7), ktorý je o 3 väčší ako predchádzajúci (4),
.....................................
na n-tom mieste je člen, ktorý je o (n-1) väčší ako predchádzajúci.
Keď má byť n-1=100, bude n=101.
Pôjde o 101.miesto.
↑ Arabela: Jo... děkuji, začínám to chápat , ale ještě o tom musím popřemýšlet :-)