Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všetkých matematikov,
vedel by mi niekto poradiť, ako rozvinúť do Fourierovho radu túto funkciu?
My zapisujeme Fourierov rad v takomto tvare:
Podarilo sa mi zistiť, že funkcia je párna, takže koeficienty budú nulové. Podarilo sa mi vypočítať
(aj keď neviem, či je dobre):
- vyšlo nula
Mám problém s :
Pokúsila som sa funkciu nejako si upraviť; ďalší tvar, čo mi vyšiel, bol . Skúšala som integrovať obidve tieto veci, ale vždy som sa zamotala.
Vedel by niekto, čo s tým? Nechcem od nikoho, aby to počítal namiesto mňa, len keby mi niekto napríklad vedel poradiť, ktorý z tých tvarov je lepšie integrovať a pod. Taktiež by som určite využila aj nejaké triky k výpočtu koeficientov radov, keďže per partes mi zatiaľ moc nepomohlo, len som sa zacyklila.
(Z Moivrovej vety mi vyšiel rozvoj veľmi jednoducho - , ale neviem, či je to dobre).
Budem vďačná za každú pomoc.
↑ Brano: To je v podstate "súčtový vzorec" pre cos 3x?
Mne to cos 3x vyšlo z Moivreovej vety, to už na rad rozložiť viem, nevedela som, či som to spočítala dobre (z vety).
↑ Blackflower:
urcite sa to da robit vela sposobmi - ja som sa spytal W|A ;-)
rozpisat asi nie je take tazke, ale ako na to prist naopak tak to mi teraz nenapada, ale prisla si na to a to je dolezite
↑ Brano: Z tej Moivrovej vety to ide pomerne jednoducho, ale neviem tam urobiť hocičo (aj keď sa to asi dá).