Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
nevím si rady s tímhel příkladem... zkoušel jsem ho počítat 3 různými způsoby a pořád mi vychází nesmysly.
Největší čtverec má 100 cm2
první na obrázku má pětinu obsahu - tzn 20cm2
druhý na obrázku má 60% z 20 -> 12cm2
třetí na obrázku tedy 20% z 12 -> 2,4cm2
strana druhého čtverce je
, strana třetího 
To co my vyjde ještě musím vydělit dvěma abych dostal odpověď.. no a to mi právě nevychází, kde mám chybu?
↑ denier:
Obsahy jednotlivých částí největšího čtverce ti musí dávat dohromady 100%, tedy
. Takže když máš 60% z 100, tak to nemůže být
.
Nejmenší čtverec má pětinu obsahu vůči největšímu, to máš správně. Ten větší s 60% má třikrát větší obsah, než ten nejmenší s 20%.
Teď zadání říká, že potřebuješ zjistit vzdálenost mezi stranou nejmenšího čtverce a stranou čtverce s 60% obsahem. To znamená, že spočítáš v obou čtvercích, kolik měří jedna strana a pak vezmeš stranu většího čtverce a nejmenšího čtverce a odečteš je od sebe.

↑ denier:
Plocha nejmensiho ctverce je
, takze jeho strana je
. Podobne plocha stredne velkeho ctverce je
, takze jeho strana je
. Dokonceni vypoctu je tak, jak rikas.
Chyba je pravdepodobne v tom, jak chapes zadani. Ty rikas, ze nejmensi ctverec ma obsah
. Zadani se ale snazi rict neco jineho.

↑ denier:
Ne, neni tam na zmateni. Je tam kvuli tomu, abychom meli z ceho urcit, ze obsah stredne velkeho ctverce je 80% nejvetsiho ctverce. Tech 80 totiz ziskame jako 20+60.
Veta
Jejich obsah vyjadreny v procentech vzhledem k obsahu nejvetsiho ctverce...
rika, jak mame obrazek chapat.