Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, nejsem si jista s jedním příkladem, prosim o pomoc. Zadání: Vztažná soustava S´ se vzdaluje od vztažné soustavy S rychlostí 0,95c. V soustavě S´ je v klidu krychle. Pozorovatel v této soustavě naměřil délku strany krychle 1,2m a její hmotnost stanovil na 400kg. Jakou hustotu má materiál, z něhož je krychle vyrobena, vzhledem k soustavě S´ a vzhledem k soustavě S?
Tuším, že jedna hustota v jedné soustavě se vypočítá jednoduše jako podíl hmotností a objemu, tedy
. Hustota v druhé soustavě se asi vypočítá jako podíl relativistické hmotnosti a objemu, tedy
DĚLENO
.
Takhle jsem dospěla ke dvěma výsledkům, jeden mi vyšel 231,5kg.m-3 a druhý 2374kg.m-3. Za prvé ale nevím, jestli jsou vůbec dobře, a taky nevím, který patří ke které soustavě... Pořád mi dělá problém zorientovat se, které hodnoty jsou relativistické a které ne... Pomůžete mi prosím někdo se zápisem a pak určením, co je co? Předem moc děkuji.
ahoj, zde přikádám odkaz na podobnou úlohu
www.forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=45988
Snad ti to pomůže :)

Noo, nevím, možná :DD
Takže výsledek 2374kg.m-3 by měla být v tom případě hustota vzhledem k soustave S a vypočítá se jako
DĚLENO
...?? Přiřadila jsem to prosím správně? No a hustota vzhledem k soustavě S´ je tedy 213,5kg.m-3, je tento druhý výsledek vůbec správně? Děkuji.
Myslím, že to bude dobře. Pozorovatel v S' naměřil hustotu 231 kg/m3. A tato krychlo vzhledem k soustavě S má hustotu 2369 kg/m3 ( zaokhrouloval jsem).
Dá se počítat dvojím způsobem. Jeden způsob je v odkazu a druhý, že si vypočteš hmotnost ( 1281 kg) a vydělíš objemem ( 0,539424 m3 ) NEZAPOMEŇ, ŽE SE KRÁTÍ JEN JEDNA STRANA nikoli všechny- zde jsem udělal dřív chybu. Snad je to dobře a snad jsem poradil. :)

Jojo, tak když nám to vyšlo oběma, tak by to mohlo být správně :D Děkuji moc :))