Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jsi si jistý se zadáním (že v zadaní je x*sin(x)? Jinak by to byla metoda kolegy Zdeňka. Zkus ještě překontrolovat zadání. Děkuji.
metoda kterou popisuješ jeleno je sice elegantní ale kdyby tam byla například odmocnina z 6 tak bych chtěl vidět jak bys postupovala.
Lepší by bylo hodit cosinus na druhou stranu, umocnin rovnici a pak už se počítá jednoduše s následnou substitucí.
Jinak zkoušel sem počítat s tím x a zasek a už sem nevěděl jak dál.
Každopádně mi je líto že matika řeší příklady přesně na míru a že tak jednoduchou rovnici jako je tahle nedokážeme spočítat algebraicky :(
tak bych chtěl vidět jak bys postupovala.
:-) včas oznámím a pošlu volné vstupenky.
Lepší by bylo hodit cosinus na druhou stranu, umocnin rovnici
to není o moc lepší - umocnění je neekvivalentní úprava, tedy potom je třeba dělat zkoušku, což u goniometrických rovnic nic pohodlného není. Proto pokud je možnost, hledáme jiné cesty (např. převod na poloviční úhel apod.) Jinak není to moje metoda, ale kolegy Zdeňka a je pěkná.
To není, že by matematika řešila přesně na míru, ale na školních úlohách se v první řadě cvičí metodika (od nejjednodušší až dál).
že tak jednoduchou rovnici jako je tahle nedokážeme spočítat algebraicky :(
Taková c'est la vie (jak říkají na Východě). Tak spočteme numericky. Dbej, prosím, na interpunkci ve větě. Děkuji, zdravím.

Ahoj,
omluva za vstup do tématu, ale:
Proč hledáte univerzální postup? Každý příklad se řeší individuálně podle toho, jak jej lze efektivně řešit. A navíc postupů může být i několik, vedoucích ke stejnému výsledku.
btw: To, co je nejjednodušeji algoritmizovatelné nebývá nejelegantnější.
↑ Freedy:
:-) toto je metoda kolegy Zdeňka. A autor metody stanovil i omezení použití a zároveň nastínil obecný postup.
↑ Hanis:
nehledám - jsem tvořivost sama - teď jsem hledala přídavná jména vlastností osob z pohádky z 1000+1 noc. Někteří měli 5denní prázdniny a teď si vzpomenou, že se mělo hledat.
Samozřejmě individuálně - ale použitím nacvičených standardních metod a jejich kombinací - vynalézat kolo u každé goniometrické rovnice - to také není cíl :-)
btw: To, co je nejjednodušeji algoritmizovatelné nebývá nejelegantnější.
S tím naprosto souhlasím, že elegantnější způsob je ve většině případů ten, který je speciální pro daný příklad. Toto je obecné řešení samozřejmě, ale to chce opravdu velkou tvořivost a dlouho práci s gonio rovnicemi aby jste do toho takto viděli.
↑ zdenek1:
děkuji :-) On kolega ↑ Freedy: chtěl vidět použití metody. Ovšem jak píšeš (a já cituji ↑ v příspěvku 7:) metoda má omezení a v odkazu jsi uvedl i obecný postup (s polovičním úhlem). Ten jsem také používala i u "speciálního případu", dokud jsi neukázal metodu kolegy Zdeňka.
Vzhledem k sestavě v tématu (a mému celkovému vyčerpání po sněhových přechodech Opavou a hledaní přídavných jmen v "1000+1 noc") jsem usoudila, že rovnici sestava vyřeší samostatně.
Zdraví věrná propagátorka Tvého souborného díla.