Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ luko:
Na prvú limitu by som sa pozrel tak, že pre veľké hodnoty n, nemá význam v danom výraze písať celú časť. Preto by som povedal, že![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\frac{n+\[\sqrt[3]{n}\]^3}{n-\[\sqrt{n+9}\]}=\lim_{n\to\infty}\frac{n+\sqrt[3]{n}^3}{n-\sqrt{n+9}}=\lim_{n\to\infty}\frac{2n}{n-\sqrt{n+9}}$](/mathtex/d5/d570415112ea7841cea24653cfa83149.gif)
Teraz to riešiť ako limitu na ktorú si zvyknutý :-)
V tom druhom zadaní, mám chápať čísla k, e ako ľubovoľné reálne čísla alebo čísla s nejakým obmedzením? Doplň podmienky, inak nemá význam riešiť danú limitu, lebo pod e môžem chápať aj to naše obľúbené 2,718281828...
↑ lukaszh:
podminky k tomu nejsou zadne. Takhle jsem ten priklad dostal. ale to e bude spise l, zadani je psane rukou.
2)
a) pokud n>l, pak je vždy větší mocnina u n^k - limita je tedy podíl koeficientů u nejvyšších mocnin - (n^k)/(n^k) = 1
b) pokud n<l, pak je vždy větší mocnina u n^l - limita je tedy (po roznásobení s jakýmkoli l) podíl koeficientů u nejvyšších mocnin - (-n^l)/(n^l) = -1

↑ lukaszh:, ↑ ttopi:
Ještě doplním poslední možnost 

↑ lukaszh:
Mam ten postup spravne, pripadne jak bych mel spravne postupovat?
ale to mi to pujde vrsek k nekonecnu / 9 to je porad nekonecno ze? Ale jak se znam udelal jsem urcite neco spatne :-)
↑ luko:
Asi nejsem pravý člověk na limity .)
vlastně ani nemusíš to n zkrátit, ale když už to zkrátíš a zkusíš "dosadit", tak dostaneš nějaký neurčitý výraz vedoucí na l'Hospitale, pokud jsem si to pamatuji správně, vánoční volno mne ničí, mozek nějak nefunguje. Zkus to případně ostatní učitě poradí ;)

L'Hospital by fungoval, ale je zbytečný. Stačí v počátku krátit n (nebo po úplně zbytečném rozšíření krátit n^2)
A aby se ta celá část neodbyla jen tím, že pro velká n ji můžeme vynechat, tak by se to dalo např. řešit tím, že limitu z obou stran odhadneme limitou, která půjde také do dvojky.![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty}\frac{n+[\sqrt[3]{n}]^3}{n-[\sqrt{n+9}]}\geq\lim_{n\to\infty}\frac{n+(\sqrt[3]{n}-1)^3}{n-(\sqrt{n+9}-1)}=2\nl \lim_{n\to\infty}\frac{n+[\sqrt[3]{n}]^3}{n-[\sqrt{n+9}]}\leq\lim_{n\to\infty}\frac{n+\sqrt[3]{n}^3}{n-\sqrt{n+9}}=2$](/mathtex/b3/b3ab00412cab2668b0579cd6a96120ea.gif)