Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Děkuji, tuto metodu znám, ale vždy jsme ji používali pouze k výpočtu systému linearních rovnic se stejným počtem neznámých a rovnic. V tomoto připadě ovšem po dosažení schodovitého tvaru mi zbývají v posledním řádku ještě 3 neznámé. Jak mám zjistit jejich hodnoty? Vždycky jsem si myslel, že pokud je víc neznámých, než rovnic, je úloha neřešitelná touto metodou.
↑ Green:
Ahoj,
matice, ktoré majú viac neznámych ako riadkov (rovníc) majú vo väčšine prípadov nekonečne veľa riešení. Samozrejme sa pri ich úpravách používa Gaussova metóda, no riešenie bude závisieť od voľby parametrov. Za parametre volíš premenné, ktoré nie sú vo vedúcej pozícii v danom riadku. Ak matica vyzerá takto:
a b c d
0 0 c d
0 0 0 d
tak parametrom bude b, pretože ako jediné nemá vedúcu pozíciu v riadku. No najprv maticu musíš upraviť na taký tvar aby vedúce pozície (pivoty) bolo vidieť. Spravíš tak Gaussovou eliminačnou metódou.
↑ lukaszh:
Ahoj,
díky. A nešlo by to taky tak, že bych si ty tři rovnice převedl klasicky do schodovitého tvaru, a měl bych v posledním řádku 3 neznámé, poslední dvě bych si vyjádřil jako parametry a pomocí nich určil třetí neznámou z toho posledního řádku a pak už tímto způsobem dopočítal všechny ostatní neznámé... Omlouvám se, že jsem se nespokoijl s Tvým obsáhlým vysvětlením, ale pokud je mé uvažování správné, raději bych to počítal takto, protože k tomuto způsobu mám blíž. Díky ;)
↑ Green:
Áno, veď presne tak sa to robí :-) Je dobré, že máš k tomu blízko, myslím k tomu správnemu postupu :-) Ak by ti niečo nevychádzalo tak sa ozvi.
↑ lukaszh:
:D Díky, já věděl, že po nás nebudou chtít nic, co jsme se neučili :)
Stránky: 1