Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2009 16:52

Green
Reputace:   

Systém lineárních rovnic

Prosím Vás, poraďte mi, jak řešit následující systém 3 rovnic s 5 neznámými. Na cvikách jsme to nebrali a na zkoušce to může být a já nevím jak na to :(

http://forum.matweb.cz/upload/799-syst�m%20lin.%20rovnic.PNG

#2 02. 01. 2009 16:55

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

#3 02. 01. 2009 17:04 — Editoval Green (02. 01. 2009 17:31)

Green
Reputace:   

Re: Systém lineárních rovnic

Děkuji, tuto metodu znám, ale vždy jsme ji používali pouze k výpočtu systému linearních rovnic se stejným počtem neznámých a rovnic. V tomoto připadě ovšem po dosažení schodovitého tvaru mi zbývají v posledním řádku ještě 3 neznámé. Jak mám zjistit jejich hodnoty? Vždycky jsem si myslel, že pokud je víc neznámých, než rovnic, je úloha neřešitelná touto metodou.

#4 02. 01. 2009 17:39

Green
Reputace:   

Jediná možnost pak asi bude volit dvě neznámé jako parametry...

#5 02. 01. 2009 17:45

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Green:
Ahoj,
matice, ktoré majú viac neznámych ako riadkov (rovníc) majú vo väčšine prípadov nekonečne veľa riešení. Samozrejme sa pri ich úpravách používa Gaussova metóda, no riešenie bude závisieť od voľby parametrov. Za parametre volíš premenné, ktoré nie sú vo vedúcej pozícii v danom riadku. Ak matica vyzerá takto:

a b c d
0 0 c d
0 0 0 d

tak parametrom bude b, pretože ako jediné nemá vedúcu pozíciu v riadku. No najprv maticu musíš upraviť na taký tvar aby vedúce pozície (pivoty) bolo vidieť. Spravíš tak Gaussovou eliminačnou metódou.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#6 02. 01. 2009 17:59

Green
Reputace:   

↑ lukaszh:
Ahoj,
díky. A nešlo by to taky tak, že bych si ty tři rovnice převedl klasicky do schodovitého tvaru, a měl bych v posledním řádku 3 neznámé, poslední dvě bych si vyjádřil jako parametry a pomocí nich určil třetí neznámou z toho posledního řádku a pak už tímto způsobem dopočítal všechny ostatní neznámé... Omlouvám se, že jsem se nespokoijl s Tvým obsáhlým vysvětlením, ale pokud je mé uvažování správné, raději bych to počítal takto, protože k tomuto způsobu mám blíž. Díky ;)

#7 02. 01. 2009 18:02

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ Green:
Áno, veď presne tak sa to robí :-) Je dobré, že máš k tomu blízko, myslím k tomu správnemu postupu :-) Ak by ti niečo nevychádzalo tak sa ozvi.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#8 02. 01. 2009 18:04

Green
Reputace:   

↑ lukaszh:
:D Díky, já věděl, že po nás nebudou chtít nic, co jsme se neučili :)

Zápatí