Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 04. 2013 20:32

Gambrielka
Pozice: student
Reputace:   

Kinematika hmotného bodu

Dobrý večer, prosím o pomoc s příkladem: Z téhož místa se současně začnou pohybovat dvě tělesa ve stejném směru. Jedno se pohybuje rovnoměrným pohybem rychlostí o velikosti 5 m.s-1, druhé rovnoměrně zrychleně s počáteční rychlostí v0 = 2 m.s-1 a se zrychlením o velikosti 0,5 m.s-2. Určete, za jakou dobu urazí obě tělesa stejnou dráhu.

Příklad se mi nezdál být nijak složitý, ale mé řešení je jiné než řešení dvou spolužáků, kteří se také neshodli, takže tu máme 3 řešení :DD A ted nevím, které je správné... :/

Já si myslím, že si čas $t$ vyjádřím z rovnice $v_1.t=v_0.t+1/2a.t^2$

Můj spolužák se domnívá, že se $t$ vyjádří z rovnice $v_1.t=1/2a.t^2$, což ale podle mě není správně, protože u druhého tělesa není $v_0=0m.s^{-1} $, ale $v_0=2m.s^{-1} $??

A můj druhý spolužák řeší nějak pomocí průměrné rychlosti, což jsem už vůbec nepochopila :((

Prosím o radu, jestli někdo tuší. Děkuji :)

• (téma jako vyřešené označil(a) Gambrielka)

#2 05. 04. 2013 20:42

Emca21
Reputace:   

Re: Kinematika hmotného bodu

Souhlasim s tebou. Nelze zanedbat pocatecni rychlost. A nedokazu si predstavit, jak druhy spoluzak resil pres prumernou rychlost....

Miluju veci, kterym nerozumim!
Miluju matematiku!

#3 05. 04. 2013 21:31

Gambrielka
Reputace:   

↑ Emca21:

Tak jo, budu spoléhat na sebe :) děkuji

#4 05. 04. 2013 21:40

MirekH
Veterán
Škola: MFF UK
Reputace:   16 

↑ Gambrielka:
Rovnici jsi sestavila správně. Vztah navržený tvým prvním spolužákem by šel použít pouze v případě, že by uvažoval pouze vzájemný pohyb a dosadil správné hodnoty. Řešení pomocí průměrné rychlosti vypadá následovně:
Zjišťujeme v jakém čase urazily oba HB stejnou dráhu. Jestliže tedy tedy urazily úseky stejné délky za stejný čas, musely mít na těchto úsecích stejnou průměrnou rychlost. První HB má rychlost konstantní, proto $v_p = v_1 = 5 \mathrm{m \cdot s^{-1}}$. Druhý HB má konstantní zrychlení, rychlost mu tedy narůstá lineárně, což znamená, že průměrné rychlosti $v_p$ dosáhne v čase $t/2$. Jelikož platí $\Delta v = a \Delta t$, můžeme psát
$v_p - v_0 = a \cdot \frac{t}{2},$
$t = \frac{2(v_1 - v_0)}{a},$
což je stejný výsledek, který by jsi dostala úpravou tvojí rovnice.

ŘEŠTE FYKOS!

Zápatí