Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojté mám problém s jednou úlohou:
Narysuj trojuholník ABC so stranami a= 5cm, b=6cm, c= 7cm. Vnútri trojuholníka zostrojte bod D tak, aby trojuholníky ABD, BCD, ACD, a mali rovnaký obsah
↑ viktoria.čontova.1999:
Tato úloha tu od tebe již dnes byla - http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=58271 a téma bylo zamknuto. Mačkáš pouze Ctrl+v? (Úplně totožný text)
Zdravím,
v uzamčeném tématu není jasné, která úloha je soutěžní. Kolegyně ↑ viktoria.čontova.1999: je nová na fóru, již se zorientovala, že si má založit nové téma - v pořádku.
Ještě Viktorii poprosím, aby uvedla zdroj úlohy - jedná se o soutěž? Předejdeme zbytečnému nedorozumění i v dalších tématech, co jsem dnes uzamkla. Věřím, že se to ujasní. Děkuji.
Ahoj, našel jsem si téma pomoc, protože to já potřebuji.
Dobrý den po letech se pokouším dostat k matematice.
3/10 / (2/5-5/12+1/6)=3/10 / ( 24/60-25/60+10/60)=3/10 / 9/60=1/10 / 9/20=1/10*20/9=20/90=10/45=2/9=2,22...
Prý to má být podle výsledku 2, ale mně tam vychází 2.2periodických. V čem a kde prosím dělám chybu? Děkuji
↑ PavelČch:
Zdravím,
autorce tématu se spíš nepodařilo najít vhodný název. Je lepší si založit téma nové pro vlastní dotaz, jinak je to nepřehledné. Zkusím ještě zadání přepsat do přehlednější formy (je to tak?):
je dobré pro zápis použit Editor TeX napravo od okna zprávy. Toto už zde dořešíme, pro další dotazy prosím do nového tématu. Děkuji.
Ano, v podstatě to tak je. 3/10 a pak je děleno ostatní v závorce. Nevěděl jsem jaká další témata startovat, aby jich tu nebyl milion od takových drobností. Pavel
P.S. jedu z knížky"Základní poznatky z matematiky pro střední školy a gymnázia" nakl. Prométheus.
Děkuji též
Já už vím jak to je.
↑ PavelČch:
děkuji za uvedení knihy, to je dost často důležité (knihu mám, zadání v pořádku :-)
Ve Vašim zápisu dobře až do červeně vyznačeného:
3/10 / (2/5-5/12+1/6)=3/10 / ( 24/60-25/60+10/60)=3/10 / 9/60=1/10 / 9/20
Má být:
(asi jen nepozornost[.
aby jich tu nebyl milion od takových drobností.
:-) takové drobnosti se potom povaluji všude a kdo to má sbírat - tedy příště dle pravidel
Než jsem to stačil napsat jak jsem si to vymyslel, tak jste to sem napsali. Díky. ne nevím máte to jinak. Je to 180/90 = pokrátit 90ti a =2
má tam být -9/60 a ne kladný zlomek a 3/10 / (-9/60) = 3/10 * (-60/9) =-180/90 = -2 ?
Špatně to mám já. +9/60. děkuji Výsledek je 2
↑ PavelČch:
tak to je dobře, ano - v závorce je kladný zlomek. Téma označím za vyřešené. Dobrou noc.