Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 04. 2013 00:45 — Editoval Ismael (07. 04. 2013 00:46)

Ismael
Zelenáč
Reputace:   

Komutativní těleso, okruh nedůslednost v definicích

Zdravím,
rád bych se pozastavil nad definicí oboru integrity. V každé publikaci i učebních materiálech, které jsem prošel se vždy obor integrity definuje jakožto KOMUTATIVNÍ okruh, ve kterém neexistují netriviální dělitelé nuly. Často se zároveň uvádí, že každé těleso je oborem integrity. Takováto definice by ovšem zároveň říkala, že každé těleso je komutativní těleso a to jak víme neplatí (kvaterniony). Zejímalo by mě zda mi něco elementárního nedochází nebo je to vždy dáno leností a nedůsledností autorů při uvádění definic, tedy, že každé komutativní těleso je oborem integrity a nikoliv pouze těleso => pro obecné těleso pouze platí, že neexistují dělitelé nuly a nikoliv, že je oborem integrity.

#2 07. 04. 2013 02:32

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Komutativní těleso, okruh nedůslednost v definicích

↑ Ismael:
Ahoj.
Odpověď studentky: máš pravdu. Existují nekomutativní tělesa. Ta nejsou obory integrity, protože v těch se komutativita vyžaduje.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 07. 04. 2013 02:37

Brano
Reputace:   232 

no nenazyval by som to lenivostou. kazdy autor ma trosku ine definicie. akonahle nejaky pojem nie je pevne zauzivany prave jednym sposobom, tak je v kompetencii autora rozhodnut sa ku ktorej vetve sa prikloni. ma istotu, ze zastancovia druhej strany ho budu povazovat za hlupaka, ale samozrejme aj on ich takze si su vsetci kvit a citatel si proste musi davat pozor na to ake definicie sa v danej knizke pouzivaju. wikipedia je casto dobra v tom ze na podobne veci upozornuje.

#4 07. 04. 2013 09:27

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Pozn:
Hezky to funguje v anglicke terminologii:
Every field is an integral domain. Zde totiz "field" ma vyznam "komutativni teleso" a obecne nekomutativni teleso je "skew-field" nebo "division ring".
A jeste poznamka: pokud nekdo napise napr. Cela skripta neno ucebnici komutativni algebry/linearni algebry, kde za celou dobu ani jednou nepotrebuje nekomutativni telesa, tak neni divu, ze adoptuje konvenci "kom. Teleso = teleso".

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#5 07. 04. 2013 09:54

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

↑ Ismael: ↑ OiBobik:

Nevím, jak je to dnes, ale když jsem kdysi (už je to hodně dávno) dělal ve škole algebru já, tak se po oboru integrity komutativita nepožadovala. Připadá mi to logičtější, protože pak je obor integrity speciální případ okruhu a těleso speciálním případem oboru integrity. A komutativnímu tělesu jsme po vzoru anglické literatury říkali pole.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

Zápatí