Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Chtěl bych si jen ujasnit konstrukci vnější(exterior) algebry vektorového prostoru, jestli se to tak dá nazývat. Vnější součin vektorů je definován jako a
to lze chápat jako bivektor, který sám o sobě je prvkem báze prostoru který je sám vektorovým prostorem. Teď tuším, že by měl být uzavřený na násobení, aby se jednalo o algebru.
Tedy, jeli dimenze 3, pak báze je
Teď nevím, jestli to násobení je opět ten "wedge" nebo jak je definované
protože tak by to celé bylo nula, ale to se mi nezdá. Ano jsou to ortogonální prvky, takže jejich skalární součin by měl být nula, ale a e1,e2 jsou taky ortogonální.
Pomůže mi někdo do toho trochu proniknout? Díky :)
EDIT: Našel jsem poučku, která tvrdí, že pokud součet "řádů" násobených prvků, v tomto případě 2 + 2 je větší než dimenze (ta je 3) pak wedge těchto dvou bude 0 jak jsem napsal. Takže aspoň vím, že tady už se chová jinak. Na tomto prostoru by měl být zaveden ještě nějaký skalární součin, ale nedaří se mi rozlousknout jeho definici.
netvori algebru ale iba jej cast. Grasmannova algebra je
resp.
http://en.wikipedia.org/wiki/Exterior_algebra
zakladna pointa je v tom, ze je izomorfne s (maju rovnaku dimenziu) a je ten izomorfizmus; napr. medzi a je prirodzene ho definovat tak, ze , , a potom si mozes vsimnut, ze ak potom
pozor: mozu byt rozne konvecie co by sa lisili v znamienku alebo konstante
vzdy plati cize de facto konstanta, takze to definuje "skalarny sucin"
↑ Brano:
jasne, ja myslel ze znaci celou algebru. Takze skalarny soucin mezi vektory jineho ranku proste neni definovan, nebo je automaticky 0? Pak jsem jeste premyslel jestli existuje neco jako identita k wedge productu: ?
↑ Honza90:
aha vidis to, moja chyba, popridavam tam tie jednotky do mocnin ..
jednotka wedge produktu je normalne konstanta lebo ak je konstanta, tak
a skalarny sucin vektorov ineho ranku sa myslim obvykle nedefinuje (hlavny problem by mohol byt aj to, ze su s podpriestorov s inymi dimenziami)