Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj
Zadání:
V klobouku jsou 4 bílí a 3 černí králíci. Kouzelník náhodně vytahuje králíky z klobouku, přičemž je nevrací zpět. Určete distribuční funkci, střední hodnotu a rozptyl náhodné veličiny představující počet pokusů nutných k vytažení prvního bílého králíka.
Moje představa:
max. počet pokusů k vytažení 1. bílého králíka je 4 (tj. 3x vytáhnu černého a až ten čtvrý je bílí). Když si sestavuji tabluku pravděpodobnosti, tak mi vychází:
P(1) = 4/7 = 0,57
P(2) = 4/6 = 0,66
P(3) = 4/5 = 0,80
P(4) = 1
Ve "výsledcích" které kolují mezi námi je ale uvedeno:
P(1) = 0,57
P(2) = 0,85
P(3) = 0,96
P(4) = 1
Jak se k těm hodnotám došlo? Přece když např. v druhém pokusu už mám odebraného jednoho černého králíka, tak v klobouku mi zbývají 4 bílí a 2 černí - pravděpodobnost že vytáhnu bílého by měla být 4/6 tj. 0,66 - nebo někde dělám chybu ??
Děkuji
Právě že to jsou "výsledky" - prostě jen čísla, která kolují po fóru a vydáváají se za správné. Když tak nad tím přemýšlím
a to tu mám i vzorový příklad:
V osudí je 5 kulicek - 2 bíle a 3 černe. Postupně jsou vytahovany kuličky (bez vracení zpěet) dokud není vytahnuta černa kulička.
(a) Vypočtete pravděpodobnostní funkci a distribuční funkci a nakreslete.
Řesen: Nahodná veličina X je tah, ve kterém bude vytažena černa kulička, náhodná veličina nabyvá hodnot 1; 2; 3
a)
P(1) = 3/5 = 0,6
P(2) = (1-3/5).3/4 = 0,3
P(3) = (2/5).(1/4).3/3 = 1
F(0) = P(x<=0) = 0,6
F(1) = P(x<=1) = 0,9
F(2) = P(x<=2) = 1
Tak zjišťuju, že vůbec nevím o čem je řeč...
U tech kraliku sis napsal do tabulky neco jinyho, nez sis mel napsat.
Napr P(1)... pravdepod., ze vytahne kralika prave v prvnim tahu je opravdu 4/7=0.57.
Ale to, ze vytahne kralika v druhym tahu, v sobe zahrnuje i to,ze ho nevytah v prvnim atd...
tj P(2) .... pravd., ze kouzelnik vytah kralika v druhym tahu je rovna (1 - 4/7)*4/6=0.28
atd.
zkus si tu tabulku napsat spravne a pak se podivat na definici distr. funkce...
edit: vytah kralika = vytah bilyho kralika
Tak jsem to pořešil a zde je výsledek - může to být správně?
Králíci v klobouku
Mas to dobre? Ptam se ptz kdyz sectes pravdepodobnosti v tabulce pravdepodobnosti tak suma vychazi 0.9713 a ne 1 jak by mela. Chybi ti tam 4. pokus si myslim protoze az 4-ty pokus ti zajisti ze to bude na 100% bily kralik.
Určite to dobre nemá. Pretože súčet pravdepodobnosti mu musí dávat 1 a nie 0,9713. Okopíroval len riešenie s guličkami, lenže čierne guličky sú len 3, kdežto králikov má 4. Takže úplne odignoroval jeden riadok výpočtu.
Tvoja tabuľka pravdepodobnosti by mala vyzerať skôr takto:

Čo ti v súčte dá 
Z toho si následne dopočítaš tú distribučnú funkciu, odchylku a rozptyl.
Stránky: 1