Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Opět se obracím na všechny, kdo by byl ochotný mě vysvětlit postup u následujících slovních úloh
Kamil je o 3 roky starší, než je dvojnásobek stáří jeho mladšího bratra Milana.Za 9 let bude poměr jejich věků 8:5.Kolik let je oběma bratrům?
Mýdlo má tvar kvádru.Aleš, který se s ním mydlil, zjistil, že za 19 dní se jeho původní rozměry zmenšily o jednu třetinu své délky.Kolik dní může Aleš používat zbylý kus mýdla?
↑ ondrax:
1.příklad :
O Milanovi víme méně než o Kamilovi .. proto zvolíme věk Milana ....
roků
Kamil je dvakrát starší než je Milan a ..proto je věk Kamila ...
...a ještě víme , že je o 3 roky starší ..proto je věk Kamila
roků
Za 9 let bude poměr jejich věků roven zlomku 
Sestavíme rovnici :
...
rovnici vypočteme a dostaneme věk Milana , ostatní dopočítáme podle zadání úlohy

↑ Ivana:
Nezmenšil se rozměr, ale rozměry :-)
↑ BrozekP:↑ jelena:
Už vím, 3 na třetí je 27 .. pak 1/3 ... pak 1/27 = 1/3 objemu
pak 9/27... jsou 3/9... 1/3 ..
vymydlíme 1/27 ...(1/3)... 9/27-1/27=8/27.
zapomněla jsem , že jde o těleso a jsou tedy tři rozměry. :-)
↑ ondrax:Tahle byla tak trochu chytákem .Také jsem naletěla a mimochodem tvá úvaha, že se mýdlo vymydlí dříve, nebyla vůbec od věci.Je vidět že u příkladu přemýšlíš a to je dobře. jen tak dál.Držím palce :-)

↑ Ivana:
Velmi tě prosím, vkládej do svých obrázků více komentářů vysvětlujících logický postup řešení úlohy. Já tvůj postup na obrázku opět nechápu, možná by mi došel, kdybych se hlouběji zamyslel. Jak to ale pak má chápat člověk na základní škole? (Pokud už tedy nejsem zdegenerovaný z těžší matiky.) Vyberu třeba hned to číslo -1/27, vůbec mi není jasné, jaký má v tvém postupu význam, co vyjadřuje.
Jinak, pokud bychom se měli zabývat "vymydlováním mýdla", tak bych řekl, že se bude víc vymydlovat, když ho bude víc. Bude mít totiž větší povrch. Já to např. vnímám tak, že když je mýdlo menší, musím mydlit déle. Při ideální regulaci délky mydlení (tak, abychom vždy měli stejně mýdla) se to kompenzuje a vymydlí se stejně :-)
↑ BrozekP:Dobře budu více rozepisovat své myšlenky. Děkuji za upozornění . :-)

Pochopil bych, kdyby jsi tam nakreslila do velkého kvádru menší kvádřík o dvoutřetinových rozměrech toho velkého, ten menší by pak představoval, kolik mýdla zůstane po devatenácti dnech. Nerozumím ale tomu, co znamená ten kvádr o třetinových rozměrech. Píšeš, že 1/27 představuje 1/3 celkového objemu mýdla. Opravdu netuším, co jsi měla na mysli slovem představuje. Vysvětlit si 1/27 jako úbytek za jeden den zde není možné, protože tak daleko v postupu snad ještě nejsme. (Tím mám na mysli, že sice 1/27 je skutečně úbytek mýdla za den, ale to my ještě nevíme a není důvod, proč by to mělo být zrovna (1/3)^3. Co kdyby v zadání bylo místo 19 dní 38 dní? Pak by denní úbytek byl 1/54.)
pokračuji :
...představuje
z celkového objemu 
hledám takový čitatel, aby byl soudělný s číslem
, dělitelný devíti a to tak aby po zkrácení tohoto nalezeného zlomku vyšla
.
počítejme ...

představují ![kopírovat do textarea $\frac{2}{3]$](/mathtex/34/34d0f134731918be4da822112f4c2236.gif)
↑ BrozekP:
Obrázek není v poměru, budiž ...ale ta jedna třetina je přece dána v zadání . A to ve všech třech směrech, proto 1/3 na třetí.

Ivana napsal(a):
...představuje
z celkového objemu
z celkového objemu
je pro mě
. Stále nechápu.
Napíšu svůj postup:
Mýdlo má na počátku tvar kvádru o rozměrech a, b, c, jeho objem je tedy
. Po 19 dnech se rozměry zmenší na dvě třetiny, tedy
,
a
. Mýdlo má po těch 19 dnech objem
. Objem se tedy zmenšil o
. Předpokládáme stejnou spotřebu objemu každý den, na jeden den tedy připadá úbytek
. Pokud vydělíme objem mýdla V', které ještě po 19 dnech zbývá, objemem spotřebovaným za jeden den, dostaneme počet dnů n, na které mýdlo ještě vystačí.
Samozřejmě neočekávám takové přesné vyjadřování, jako to, o které jsem se pokusil. Z mého řešení je ale snad jasně vidět přímý logický postup při řešení úlohy.
Jinak, že obrázek není v poměru, to neřeším, beru to jako náčrt.