Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém, dostaly jsme několik příkladů, 5 jsem jich vypočítala, ale s tímto si nevím rady, stačilo by třeba první dva nebo tři kroky, pak dál už budu vědět, tento příklad má vyjít 8...díky předem
Jen tak po zajímavost, rozkládala jsem tento příklad takto:
a jako první jsem udělala toto:
no a pak jsem to celý vynásobila dvojkou, ale nechychází mi to, pak jsem i zkoušela to dělat bez té dovjky ve jmenovateli, ale taky mi to nejde, nevíte kde je problém?

↑ Mautí:
Ahoj, ta levá strana druhé rovnice by platila pro kombinace. Pro variace máme tento vzorec:
Tzn. 
EDIT: Nějak mi nedochází, kde se vzalo (x-5) na pravé straně.
↑ cyrano52:
takže to bude takto?
a tu levou rozložím:
a to (x-2)! se vykrátí? jenže to mi zbyde to co předtím...
↑ cyrano52:
To jsem rozložila jakoby, myslela jsem že když je x-4 a podtím dvojka takže to musím snížit, vubec nechapu jak rozložit ten první krok....takže na tý pravý bude jen (x-4) nebo jak tedy?:)

↑ Mautí:
Určitě to nelze jen tak rozkládat, ledaže by tam byl faktoriál. Ano, na pravé straně bude pouze (x-4). Kromě levé strany (faktoriálů) není třeba nic rozkládat. :)
↑ cyrano52:
Dobře, ale stejně mi to nejak nejde, tak to neva, díky za radu:D
↑ cyrano52:
Právě že mě to taky tak vychází, ale prý má výsledek vyjít 8..tak nevím:/