Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ronvol napsal(a):
Jaká pravidla jsou při zápisu stran trojúhelníku? A od kterého místa se začíná psát první bod. Dík za vysvětlení
http://cs.wikipedia.org/wiki/Troj%C3%BAheln%C3%ADk - body (mas na mysli vrcholy trojuhelniku) oznacujeme velkym pismenem, strany proti bodu malym stejnym (treba proti vrcholu A lezi strana a), uhel reckym pismenem odpovidajicim latince (bod A je vrcholem uhlu alfa).
V pravouhlem trojuhelniku doporucuji oznacit bod u praveho uhlu jako C, pak prepona bude c a nedojde k zmatkum v pouziti Pythagorove vety (stejne, lepsi si pamatovat kde jsou ve vzorci odvesné a prepona, at je to oznaceno jakkoliv).
Jinak samozrejme je mozne oznacovat treba pismeny KLM, protejsi strany k, l, m, uhly kappa, lambda, my. Atd :-)
Součet délek odvěsen prav.trojúhelníku je 35 cm a výška příslušná k přeponě má délku 12 cm.Vypočítejte stranu trojúhelníku
Prosím help....zrovínka se učíme ulohy o společné práci a tohle...nevím prostě jak se dosazuje do rovnice ...atd...a jak se řeší tato uloha:-(
x - delka jedne odvesne,
(35-x) - delka druhe odvesne
c - prepona,
v - vyska na stravu c, ktera je dle zadani 12 cm (nebudu psat vc, at se to zbytecne neplete, ale je to vyska vc).
Obsah pravouhleho trojuhelniku muzeme vypocitat nekolika zpusoby:
S = a*b/2 (a, b - odvesny), v nasem oznaceni x*(35-x)/2
S = c*vc/2 , v nasem oznaceni c*12/2
Jelikoz je to obsah pouze jednoho trojuhelniku, tak at pocitame tak nebo jinak, bude stejny
A mame rovnici:
x*(35-x)/2 = 12c/2 trochu pouoravime:
x*(35-x) = 12c a vyjadrime c, c = x*(35-x)/12
Ted pouzijeme Pythagorovu vetu:
a^2 + b^2 = c^2 a dosadime nasi hodnotz
x^2 + (35-x)^2 = (x*(35-x)/12)^2
ted otvirej zavorky a vyres sestavenou rovnici, napis, jak to dopadou. Hodne zdaru :-)
atramka napsal(a):
nechápu proč se dělaj 2 rovnice o obsahu.....jak to?
Hledala jsem nejaky vhodny zpusob, jak spojit tolik neznamych, tak se to zdalo byt rozumne - obsah vypocteny jednim a jinym zpusobem. Mas ale vysledek teto ulohy, kdyz to totiz dopocitavam do konce, tak se to zda byt na zakladni skolu trochu slozite. Odkud je zadani priklad, pokud to neni tajne ? Dekuji za zpravu :-)

Korektní řešení: v trojúhelníku o odvěsnách a,b a přeponě c, S a výšce na přeponu v je
S=vc/2
S=ab/2
Proto ab=vc.
Použijeme malý trik:
c^2=a^2+b^2=(a+b)^2-2ab=(a+b)^2-2vc
c^2+2vc-(a+b)^2=0.
Teď dosadíme
c^2+24c-35^2=0, což lze vyřešit či rozložit:
(c-25)(c+49)=0.
Přepona nemůže být -49, proto je 25.

jelena napsal(a):
Kondr napsal(a):
Korektní řešení:
Dekuji Kondrovi za navrat veci k rozumnemu stavu :-)
Tím "korektní" nebylo nikterak útočeno na kvalitu Jelenina příspěvku. Tím jsem pouze chtěl naznačit, že pokud si někdo stihl přečíst to, co jsem psal původně (asi o čtvrt hodiny dříve) nemá to brát příliš vážně.
(Základní myšlenka toho již smazaného příspěvku byla v tom, že každý pravoúhlý trojúhelník na základní škole má strany v poměru 3:4:5, odkud již bylo řešení zřejmé.)
Ja jsem nestihla :-(, byl vypadek pripojeni. Bud tomu bylo tak prano, abych necetla, anebo, pokud bych cetla, urcite bych to nebrala vazne:-)
Ja jsem byla opravdu rada, ze jsi toto zadani vyresil tak elegantne. Stejne jsem prekvapena, ze neco takoveho berou na zakladni skole - a pokud ano, tak to je jedine dobre - poptame se kolegyne Atramky, kde se to bere. Zdrvi Jelena.
atramka napsal(a):
jelena:já jsem na gymplu...kvarta...dávaj nám ´těžký ulohy
Zdravim a dekuji za odpoved :-)
Rozumim tomu dobre - kvarta osmileteho gymnazia - tak to klidne pis do temat stredni skoly, tam to urcite patri, prece jste daleko dal, nez devitka ZS, mam pravdu? :-)
A uz rozumis tomu postupu - pouziti obsahu vyjadrenych ruznymi zpusoby? Kolega Kondr to nakonec vyresil elegantne - a jak se resilo ve tride?
Myslím, že základná vec ktorú potrebuješ na túto úlohu sú vlastnosti uhlopriečok kosoštvorca. Rozpoľujú sa a sú na seba kolmé. Som si tým istý len tak na 99% no inak netuším ako by sa to riešilo.
Predpokladajme teda že je to tak, Ptom máš kosoštvorec rozložený na 4 rovnaké pravouhlé trojuhlolníky. Všetky majú fve kratčšie strany dĺžky
9/2 a 12/2, tj. 4,5 a 6
Pytagorova veta je c^2=a^2+b^2
dosadíme za a=4,5 a za b=6
c nám víde 6,02
Z čoho ľahko vypočítame obsah kosoštvorca.