Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Poradil by mi někdo s parciálními derivacemi funkce 8x
- 8x
y + y
?
Podle x mi vychází 24x
- 16xy a podle y je ve výsledku -16x + 3y
Není mi jasné, proč podle y vychází to -16x.
Děkuju za případné rady.
Podle x to máš dobře, a podle y to má vyjít 
pro ověření zde : http://www.wolframalpha.com/input/?i=d% … 2y%2By%5E3
Takže asi ve výsledku je to špatně .
díky, tak mi to právě taky vycházelo.
Ještě jestli můžu k tomuhle tématu jeden příklad:
funkce:
podle x:
podle y:
Je to takhle správně? A druhé parciální derivace by vypadaly jako součet dvou derivací součinů?
A ještě všechny parciální derivace do druhého řádu f=
v bodě A [2,1]
Díky moc za případnou pomoc.
↑ 83357:
Zdravím,
je lepší si založit nové téma na nový dotaz, jinak je to nepřehledné. 1. parciální derivace, co jsi vypočetl, jsou v pořádku (pohodlně si to překontroluješ pomocí online nástrojů úvodního tématu VŠ - daří se používat?).
Druhé parciální derivace - vezmeš si derivaci po dx a ještě zderivuješ po dx, dy po dy, a dx po dy (nebo dy po dx - výsledek musí být stejný). Tedy celkem 3 výsledky derivování (dxdx, dydy, dxdy)
A druhé parciální derivace by vypadaly jako součet dvou derivací součinů?
Ano, budeš derivovat součet dvou součinů, v součinech ještě jsou složené funkce.
A ještě všechny parciální derivace do druhého řádu f=
v bodě A [2,1]
Pokud se nepodaří dle předchozího návodu, tak si založ nové téma. Děkuji.
↑ 83357:
to je dobře. Ohledně nástrojů - usnadni to kontrolu a ušetři čas (potom stačí je prokonzultovat nejasný výsledek nebo některé záludnosti). Proto zde máme i sekci podpory užití nástrojů. A s potěšením podporujeme zejména projekty: MAW a využití CAS pro výuku matematiky (za což děkuji autorovi). V sekci můžeš prokonzultovat použití, případně se podívat na příklady vložení.
Označím za vyřešené.
Stránky: 1