Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám na vás několik proseb o pomoc s fyzikou. Není to o tom že bychom to měli za úkol, nebo že bych byla líná si to spočítat. Jen prostě vůbec nevím jak na to. Budu moc ráda za pomoc. A čím víc rozepsáné tím líp, abych se v tom vyznala. Mám strašné zmatky a nedostatky díky ,,skvělé,, základce. A pokud by byl někdo z okolí Říčan kdo by doučoval fyziku. Budeme s kamarádkou rády.
1. Míč padí volným pádem z výšky 16m. V jaké výšce nad povrchem Země je jeho tíhová potenciální energie rovna jeho kinetické energii? (někde jsem tady ten příklad viděla ale vysvětlení jsem moc nehcápala)
2. Model letadla o hmotnosti 2,0 kg vyletěl z výšky 10m do výšky 15m a při tom jeho rychlost vzrostla z 16m/s na 20m/s. Jakou práci vykonal motor modelu? Odpor vzduchu neuvažujte.
m=2kg
h1=10m
h2=15m
v1=16m/s
v2=20m/s
3. Vozík o hmotnosti 250 kg jede po vodorovných kolejích rychlostí a srazí se s vozíkem o hmotnosti 500 kg, který jede rychlostí . Při srážce se oba vozíky spojí a dále se pohybují společně. Vypočtěte úbytek mechanické energie při srážce, jestliže vozíky před srážkou jedou a) za sebou b)proti sobě
A jsem snad spočítala ale jak prosím budou vypadat vzorečky když pojedou proti sobě?
Děkuji přeem za pomoc s jakýmkoli příkladem
ahoj,
1 je přesně v půlce, protože se jedna energie mění na druhou a aby byly stejné, tak není jiná možnost než v půlce dráhy.
2. Co je práce? Je to vlastně energie a tudíž :
(změna) Ep + (změna) Ek = W
..... Ep= m.g.h
..... Ek= 0,5 . m . v^2
Možná existuje i jiný postup( já to dřív počítal jinak).
3. pokud jednou po srážce stejným směrem, tak se hybnosti sčítají.
Pokud proti sobě, tak se hybnosti odčítačí.
Btw pokud máte tu bilou učebnici fyziky, tam je tam tento příklad dobře řešen myslím :)