Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mohl by mi prosím někdo poradit s tímto příkladem?...jsou tečny t1 a t2 kružnice k(S;1,5cm) procházející bodem P. Platí PS=4,8cm.Vypočítejte a)velikost úhlu T1ST2 a T2PT1
b)délky tětivy T1a T2
c)obvod a obsah čtyřúhelníků T2PT1S.
Moc mi matematika nejde, tak bych byl vděčný kdyby někdo poradil.Děkuji :)

↑ McTavishCZ:
Ahoj umíš thaletovu kružnici?

Sestrojme libovolnou kružnici s průměrem. Koncové body jejího průměru označíme A a B a zvolíme libovolný bod C na kružnici. Pak platí, že trojúhelník ABC je pravoúhlý a má pravý úhel u vrcholu C.
Myslím že ano.

Ale varuji předem, jsem opravdu "lempl" jak mě nazývají na matematiku... :(

↑ McTavishCZ:
Zkus si představit (nakreslit) obrázek a uvidíš v tom jasnou pythagorovu větu, kterou umíš vypočítat.

A sakra nějak se mi to pořád nedaří vypočítat.

↑ McTavishCZ:
U čeho si skončil?

Já jsem tak špatnej, mě prostě nejdou vypočítat ty úhly...

↑ McTavishCZ:
Ahoj špatnej rozhodně nejsi, akorát nějak nevím, jak ti zrovna s touto otázkou poradit, my jsem ještě goniometrické funkce, přes které se to má nejspíš řešit nebrali a tudíž ti nějak moc neporadím, existuje východisko a to narýsovat a změřit, potom to vyjde, pokud jsem dobře pochopila zadání: T1ST2= 140° a T2PT1=40°. Tudíž zjistíš hodnotu úhlu v prvním trojúhelníku třeba pro
, která vyjde 70° a potom k ní přičteš znova 70° aby to svíralo úhel co požadují, mno a potom víš že 90+70= 160 a tudíž úhel
má 20° a zase ho dáš 2 krát, takže 40°. Snad alespoň trochu pomůže ;)
ahoj, maloval jsem si to od ruky, tak si nejsem jist správností. A na ověření nemám u sebe kružítko.
Pokud je pravý úhel u PT1S, tak znáš přeponu a odvěsnu a pomocí ní vypočítáš úhel u vrcholu P a vynásobíš dvěma ( vyšlo mi 36 - studentikoj 40 takže by to tak být mohlo)
A u vrcholu S je to 3 uhel z trojuhelníků T1SP a PST2
Vyšlo mi cca 144