Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 04. 2013 18:26

cs.pata
Škola: VUT v Brně FEKT
Pozice: student
Reputace:   

Elektromagnetické vlny

čaute mam problém s jedním příkladem který nevím jak řešit. Prosím o radu co mám přesně dělat.

Zadání: Vyjděte z rovnic $\frac{\partial E}{\partial x}=-\frac{\partial B}{\partial t}$ a $-\frac{\partial B}{\partial x}=\mu _{0}\varepsilon _{0}\frac{\partial E}{\partial t}$ a ukažte , že E(x,t) a B(x,t) (elektrická a magnetická složka rovinné postupné vlny)musí splnovat vlnové rovnice
a)$\frac{\partial^{2} E}{\partial t^{2}}=c^{2}\frac{\partial^{2} E}{\partial x^{2}}$
b)$\frac{\partial^{2} B}{\partial t^{2}}=c^{2}\frac{\partial^{2} B}{\partial x^{2}}$

• (téma jako vyřešené označil(a) cs.pata)

#2 06. 04. 2013 19:22

LukasM
Reputace:   193 

Re: Elektromagnetické vlny

↑ cs.pata:
To je naprosto triviální. Stačí např. na první rovnici vypustit derivaci podle x a na druhou podle t, a pak dát rovnice dohromady tak, aby smíšené derivace zmizely.

#3 06. 04. 2013 19:31

cs.pata
Škola: VUT v Brně FEKT
Pozice: student
Reputace:   

↑ LukasM:aha diky, nechápal jsem co přesně jako po mě chcou v tom zadání :D

#4 10. 04. 2013 12:00

George5
Reputace:   

Stále tomu nerozumím, co je to za operaci vypuštění? Když bych si tu derivaci vytkl a hodil to do rovnosti, tak mi jedna z tech derivací preci zmizí?

#5 10. 04. 2013 12:13

LukasM
Reputace:   193 

↑ George5:
Nevím co u tebe znamená "vytknout derivaci", ani co chceš kam házet. To bys to musel napsat.

"Operace vypuštění" je prosté zderivování těch výchozích rovnic. Když se nějaké dvě funkce rovnají, jistě se budou rovnat i jejich derivace.

Zápatí