Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi prosím poradit jako tříletému dítěti jak vypočítat okamžitou rychlost? Mám k tomu i slovní úlohu:
Vzhledem ke krajině jede jeden vlak okamžitou rychlostí 60 km/h a druhý proti němu okamžitou rychlostí 110 km/h. Jaká je jejich vzájemná okamžitá rychlost?

↑ Mikubas:
Vzájemná okamžitá rychlost bude?
Máš řidičák?
Jestli ano. Narazí do sebe dvě auta. Jedno jede rychlostí 60 km/h a druhé 110 km/h. Jakou bych se musel pohybovat rychlostí, aby následky při nárazu jednoho auta do zdi byly stejné? ( doufám že rozumíš, o co jde)
↑ Mikubas:
Představ si, že jsi strojvůdce toho pomalejšího vlaku. A najednou vidíš, jak proti tobě (pro zpestření na stejné koleji) jede rychlík rychlostí 110 km/h. Jakou rychlostí se k tobě přibližuje?
Ty k němu jedeš rychlostí 60 km/h a on k tobě 110 km/h. Takže dohromady 170 km/h.
A to je ta vzájemná okamžitá rychlost.
Taky mě to napadlo, ale říkal jsem si, že v tom bude nějaký háček tak mockrát děkuju za vysvětlení, Teď už tomu naprosto rozumím.
Když jsme u té rychlosti, mám tu další příklad, ale u toho ani netuším.
Určete výslednici dvou na sebe kolmých rychlostí
a 
Poradíte?
↑ Mikubas:
Nakresli si obdélník, kde jedna strana bude mít velikost třeba 7 cm a ruhá 4 cm
Pak udělej úhlopříčku AC
Protože jsou to vektory tak ještě musíš nakreslit šipky - u vrcholu B (na vektoru rychlosti 7 m/s) a dvě u C (jedna na vektoru rychlosti 4m/s a druhá od výsledné rychlosti AC)
Velikost výsledné rychlosti je 
a úhel