Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
občas, když se řeší logaritmické rovnice, mě někdo "opraví", že bych měl používat raději logaritmus přirozený, než dekadický.
Je mi jasné, že záleží na tom, s jakými čísly operuji. Pokud je rovnice protkaná eulerovými čísly, použiji jistě přirozený logaritmus. Mně šlo o to, že jsem byl upozorněn u úloh s racionálními (často celými) hodnotami.
Přijde mi tedy pravděpodobnější, že u takovýchto úloh najdu nějaký "řešitelný" logaritmus (10^a). Nemluvím samozřejmě o konstrukcích typu , kde na tom nesejde.
Nehaním tady přirozený logaritmus, jen bych se rád dozvěděl o jeho výhodách při řešení těchto rovnic. Musím podotknout, že jsem dítě kalkulaček - nejsem tedy nějak ovlivněn logaritmickými pravítky, tak možná to bude jeden z důvodů mého nepochopení.
Díky za info.
↑ halogan:
Význam přirozeného logaritmu tkví samozřejmě v jeho základu a v tom, že se jedná o inverzní funkcí k funkci exponenciální. Pokud budeš někdy číst knihu Waltera Rudina Analýza v reálném a komplexním oboru, pak v nulté kapitole je dosti podrobné poučení o tom, proč je funkce exp(x) nejdůležitější v matematice (definici míry důležitosti funkce v matematice jsem ale nenašel :-). Jedna z mnoha hezkých vlastností je její invariantní chování vůči derivování, tedy (exp(x))' = exp(x). Dá se také odvodit identita
Jistou univerzálnost Eulerova čísla "e" pak vyjadřuje toto zajímavé tvrzení:
Tvrzení. Pro každou (!) posloupnost reáýlných čísel paltí
přičemž je největší z čísel, pro která platí
Ostatní poznámky připojí jistě kolegové.
Stránky: 1