Máme soustředné kružnice
,
a bod
, mají se sestrojit čtverce
tak, aby
,
. Když jsem si to narýsoval, dostal jsem 4 řešení nebo žádné. Může nastat situace, že by bylo i jedno řešení? Na čem vlastně závisí počet řešení, na poloze bodu
? Díky za odpověď.
↑ mathment:
Řešení spočívá v otočení jedné kružnice o +- 90 stupňů kolem zadaného bodu a záleží na tom, v kolika bodech tyto otočené kružnice protnou druhou zadanou kružnici. Obecně to může být ve čtyřech (pak jsou čtyři řešení), může to ale taky být ve třech (např. otočená o +90 protne ve dvou, otočená o -90 se jen dotkne), pak jsou tři řešení. Mohou se obě dotknout => dvě řešení, jedna se dotkne a druhá neprotne => jedno řešení a konečně tímto způsobem nezískám žádný společný bod, pak úloha nemá řešení.
↑ martisek:
Děkuji za odpověď. Take jsem použil otočení o
, Je ale možné, aby při otočení o +90° existovaly dva průsečíky a v otočení kolem stejného bodu o (-90°) existoval jen jeden průsečík? Já bych předpokládal, že budou také dva.
↑ mathment:
Máš pravdu - není. Nějak jsem si neuvědomil, že zadané kružnice jsou soustředné. V tom případě budou společné body souměrné podle osy jdoucí společným středem, tj. jejich počet musí být sudý - 4, 2 anebo 0.
↑ martisek:
Přesně takhle jsem uvažoval a došel jsem ke stejnému závěru. Takže jsme se shodli :-) Díky za spolupráci.