Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám tu další úlohu: Závaží beranidla má hmotnost 250 kg. Jakou tíhovou potenciální energii má beranidlo, když je 4,5 m nad zemí?
Našel jsem si vzoreček
a podle toho bych to tedy vypočítal takto
Je to tak správně?
↑ Mikubas:
Není. Kde se tam vzalo těch 6,626??
↑ zdenek1:
Já jsem omylem proměnil číslo g za h, ale jinak jsem si našel, že h se značí Planckova konstanta, tak jsem myslel, že je to ono. Já jsem měl fyziku naposledy před 11 lety, takže vůbec netuším která bije, ale to je asi vidět. :)
↑ Mikubas:
takže
ve vzorci
je výška nad zemí.
↑ zdenek1:
Aha, v tom případě je to jednoduchý. Akorát že mě to mate, jelikož vím, že dráha se značí s. Tak mockrát děkuju. A můžu poprosit ještě o další radu? U této slovní úlohy vůbec netuším o co jde. :
Jakou gravitační silou se přitahují dva spolužáci, každý o hmotnosti 90 kg, kteří jsou vzdáleni od sebe 50cm (oba si představujeme jako dva hmotné body a gravitační konstanta má hodnotu
)
A mohl by mi někdo prosím nějak polopaticky vysvětlit u toho
co to znamená. Nechápu totiž proč tam je nejdříve čárka, pak tečka pak zas to jak tam je na -11 a ani ty písmenka za tím. Jsem asi trošku náročný, ale moc mi rady od vás pomáhají. :)
↑ Mikubas:
Má to vypadat nějak takto?
Asi to mám špatně, nevím co s tím.