Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potřeboval bych pomoc s následující úlohou:
Obráek znázorňuje tyč o délce L, která se pohybuje konstantní rychlostí v po vodivých vodorovných kolejnicích.
Magnetické pole není v tomto případě homogenní, ale je vytvořeno proudem I v dlouhém vodiči, rovnoběžném s kolejnicemi. Je dáno: v = 5,00m/s, a = 10,0mm, L = 10,0 cm a I = 100 A.
(a) Vypočtěte elektromotorické napětí indukované v tyči.
(b) Jak velký bude proud ve vodivé smyčce? Odpor tyčky je 0,400Ω, odpor kolejnic a spojovacího pásku je zanedbatelný.
(c) S jakým výkonem se vyvíjí teplo v tyči?
(d) Jaká vnější síla je nutná k udržení tyče v pohybu?
(e) Jaký je při tom výkon této síly?
S (b) až (e) asi nebudu mít problém, jde mi hlavně o (a).
Pokud vím, v prvním kroku si musím určit magnetický indukční tok integrací 
Nevím jak dojít k B. Vím, že
, ale protože vzdálenost je proměnlivá, nemůžeme pouze dosadit. Mohl by mi někdo vysvětlit jak to zintegrovat, prosím? Díky.
Ještě dodávám vzorec Faradayova indukčního zákona: 
A trochu víc úvahy jak na to:
Jelikož je rychlost konstantní, bude nám stačit vypočítat magnetický indukční tok v obdelníku o ploše L*5. Nicméně pořád přesně nevím, jak přesně by měl vypadat můj integrál. - Přece to nemůže být
.... pak bychom vůbec nebrali v úvahu měnicí se r... Asi je to jednoduché, ale nemohu na to přijít... je to můj jediný blok v celém tomto příkladu. Ještě jednou prosím o pomoc.