Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2013 17:18 — Editoval Borek22 (12. 04. 2013 16:56)

Borek22
Reputace:   

Indukce elektromotorického napětí

Zdravím, potřeboval bych pomoc s následující úlohou:

Obráek znázorňuje tyč o délce L, která se pohybuje konstantní rychlostí v po vodivých vodorovných kolejnicích.
Magnetické pole není v tomto případě homogenní, ale je vytvořeno proudem I v dlouhém vodiči, rovnoběžném s kolejnicemi. Je dáno: v = 5,00m/s, a = 10,0mm, L = 10,0 cm a I = 100 A.

(a) Vypočtěte elektromotorické napětí indukované v tyči.
(b) Jak velký bude proud ve vodivé smyčce? Odpor tyčky je 0,400Ω, odpor kolejnic a spojovacího pásku je zanedbatelný.
(c) S jakým výkonem se vyvíjí teplo v tyči?
(d) Jaká vnější síla je nutná k udržení tyče v pohybu?
(e) Jaký je při tom výkon této síly?

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-04/92916_kolej.jpg

S (b) až (e) asi nebudu mít problém, jde mi hlavně o (a).

Pokud vím, v prvním kroku si musím určit magnetický indukční tok integrací $\int_{S}^{} B \cdot ds$

Nevím jak dojít k B. Vím, že $B=\frac{\mu _{0}I}{2\pi r}$, ale protože vzdálenost je proměnlivá, nemůžeme pouze dosadit. Mohl by mi někdo vysvětlit jak to zintegrovat, prosím? Díky.

#2 12. 04. 2013 17:07

Borek22
Reputace:   

Re: Indukce elektromotorického napětí

Ještě dodávám vzorec Faradayova indukčního zákona: $\varepsilon =-\frac{d\Phi _{b}}{dt}$

A trochu víc úvahy jak na to:

Jelikož je rychlost konstantní, bude nám stačit vypočítat magnetický indukční tok v obdelníku o ploše L*5. Nicméně pořád přesně nevím, jak přesně by měl vypadat můj integrál. - Přece to nemůže být $\int_{5L}^{}\frac{\mu _{0}I}{2\pi r}ds$.... pak bychom vůbec nebrali v úvahu měnicí se r... Asi je to jednoduché, ale nemohu na to přijít... je to můj jediný blok v celém tomto příkladu. Ještě jednou prosím o pomoc.

Zápatí