Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Moc prosím, kdyby někdo věděl postup alespoň nejakých výpočtů. Tak mi ho sem prosím napište. Budu Vám moc vděčný :-)) vůbec na to nemohu přijít. Dík :-)
↑ Fajfi:
Nemuze se ten prvni resit, stylem 1/(1-g) a tim, ze g je 2/3? jinak ten druhej priklad mi vychazel 2,98 ale to se mi nejak nezda a s tim 3. vubec nehnu :( prosim kdyby nekdo tusil tak me aspon popostrcte dik :)
Zdravím,
ano, první se bude řešit stylem, jak navrhuješ - dle návodu "je jedna řada, kterou umí sečíst každý".
Pro zbytek úloh si založ, prosím, samostatné téma na každou a piš, prosím, své návrhy souvisle, byť je pátek. Děkuji.
↑ Fajfi:
První příklad řešíš dobře - je to nekonečná geometrická řada s prvním členem 2/3 a kvocientem 2/3.
Druhý příklad - odhladl bych pomocí diferenciálu:

Třetí příklad: Sestavil bych nejdříve Taylorův polynom pro ln x, a pak ho násobil 2x.
↑ martisek:
Moc dekuji za postup, jinak u toho druheo prikladu nemelo by byt v tom zlomku nahore 0,01 a ve vysledku vysledek -2,99? ale jinak moc dekuji :-)
Stránky: 1