Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, poradili byste mi s těmito dvěma příklady?
Mám problém s tímto příkladem - 2(3u + 2)(3u - 2) - 5(1 + u)^2 - 3(u - 4)^2 =
To, že se mají roznásobovat závorky, mi je jasné. Nevím si, ale rady s tím jakým způsobem. Když je tam 2(3u + 2)(3u - 2) , tak nevím jestli mám roznásobit 2(3u + 2) , nebo 2(3u + 2) 2(3u - 2) a nebo 2(3u - 2).
Také mi vrtá hlavou jak je to u 5(1 + u)^2 - jestli se to má nejdříve dát na dvě závorky, ty pak roznásobit pětkou a nebo je roznásobit a nechat jednu tu závorku na druhou.
A tímto - b^2 - 8b + 16 b^3 - 4b^2
-------------------- : ------------------- =
3b - 12 b^2 - 16
Tady mě mate to, jak a kde co vytknout nebo nevytknout. Jediný co mi dává smysl vytknout je b^3 - 4b^2. Jenomže u tohodle se zaseknu, protože nevím jak dál a vzoreček tam vidím jeden.
Předem děkuju.
↑ Cezetka:
Ahoj. K tomu prvnímu.
Existuje možná i nějaký efektivnější způsob, ale já jsem zvyklý takto:
Je to možná zbytečné, ale kdysi jsem to tak dělal. Po čase tam člověk uvidí, že se vlastně v součinu
skrývá
, takže potom rovnou napíšeš, že
.
A co se týče
zůstal bych u toho jak píšu. Tedy nejprve umocnit závorku na druhou (spočítat ji podle vzorce) a pak jednotlivé členy vynásobit pětkou.
Zdravím, pokúsim sa pomôcť.
pokojne si môžeš vynásobiť
ako len chceš, vždy ti vyjde rovnaký výsledok.
je to isté ako 
(výsledok =
)
Násobenie nepodlieha žiadnym zákonom, je jedno kde začneš.
K druhej otázke, je to ten istý princíp ako 1. otázka
- a ako som už vysvetlil je jedno z ktorej strany začneš.
b^2 - 8b + 16 b^3 - 4b^2
-------------------- : ------------------- =
3b - 12 b^2 - 16
(príklad sa lepšie ráta pri násobení a jeho krátením, preto sme (už máš iste vedomosti) vymenili čitateľ za menovateľa a zmenili / za *)
A už len krátiš.
↑ bejf:
A jo, já jsem v tom ten vzoreček prostě neviděla :/
A u toho lomenýho výrazu koukám, že mě to taky netrklo a přitom to teď už vypadá tak jednodušše.
Taky bych chtěla tak dobře umět matematiku:D
↑ Cezetka:
No, tohle popravdě ještě není doslova matematika. To jsou holé základy, bohužel.
↑ Abbysek:
No jo, když mě netrklo, že se mi tam všude krásně udělají ty čtyřky:),jinak dík
↑ Cezetka:
Rozhodně chápu, také jsem samouk. :-) Pokud ale potřebuješ lépe zvládat matematiku, doporučuji učebnice pro gymnázia a jim podobné.
Dostaneš se i k těžším příkladům, které můžeš třeba rozebrat tady s pomocí (s nápovědou) a pak si to procvičíš ve sbírce.
Vzorečky je dobré se naučit. Tyhle zrovna nejsou těžké na zapamatování. Pokud to nejde, tím častěji si je připomínej.
↑ bejf:
Já jsem mimo z příkladů, které máme v normální sbírce pro SŠ školy, natož abych se stresovala z učebnic pro gymnázia.:/
Kdybych to ale chápala, snažila bych se to počítat...
Jinak ty vzorce si už tak nějak pamatuju. Alespon co se týče těch pro pročítání s těmi výrazy.:)
↑ Cezetka:
No chápu, že učit se matematiku je vysilující zvláště při potřebě zvládat i jiné předměty. Ale určitě bych to neviděl na podléhání nějakým stresům. Matematika je právě dost o počítání, s početní praxí přijde časem i hlubší chápání a poté si budeš uvědomovat i souvislosti mezi jednotlivými partiemi.
Takže abys opravdu pochopila, musíš nejdřív něco spočítat. :-)
↑ Cezetka:
No ale úpravy jako rozklad na součin podle vzorců a vytýkání před závorku chápeš, ne? :-)
↑ Cezetka:
Spíš bys to měla poznat už během procvičování, čímž si máš získat jistotu v počítání ke čtvrtletce.
tak ak smiem len poradiť, rátaj rátaj, tieto príklady nie sú vôbec tažké, sú len o počítaní, čím viac ich preriešiš tým ľahšie ti to pôjde(budeš vidieť skôr ako to rozložiť aby to šlo lahšie krátiť a podobne). Držím palce na písomku.
↑ Abbysek:
Každý komu to jde, řiká jak je to snadné. A děkuju.
↑ Cezetka:
To musí být blbost,
v tomto příkladu nejde s ničím krátit. Odkaz