Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Verys:
Ale internet máš, takže koukni třeba na adresu http://cs.wikipedia.org/wiki/Rovnostran … eln%C3%ADk.
Výmluva, že nemáš tabulky, dnes už neplatí, protože máš internet.
:-)
↑ Verys:
V tom případě by ti nepomohly ani tabulky a tedy argumentování a obhajování, že nemáš tabulky, jsou zcela pochybené. Nicméně, pokud máš vzoreček, je zapotřebí do něj dosadit známé údaje. Tím dostaneme informaci o neznámém údaji v takovém vztahu (kterému říkáme vzoreček), popř. zákonitosti mezi více neznámými (to ale není tvůj případ).
Platí
kde a je hledaná délka strany. Znáš obsah, tedy po nahrazení známou hodnotou je
Teď už to snad vyřešíš. Pokud nesvedeš nalezení hodnoty a z posledního vztahu, je to jednoznačná informace o tom, že neumíš řešit rovnice a našli jsem tak jeden z tvých nedostatků, na které se můžeš zaměřit a vylepšit jej.

↑ Verys:
Znáš vzoreček pro výšku v rovnostranném trojúhelníku
?
Marian odkazoval na stránku, kde tento vzoreček je. Z něj se pak snadno odvodí
.

Takže tvůj problém je, že když máš vztah, tak z něj nedokážeš vyjádřit proměnnou?

↑ Verys:
Protože to je odvozeno pythagorovou vetou. Máš trojúhelník, kde každá strana je "a".
Pak tedy platí, že 
Tím se dostaneme k tomu, že 
pak použijeme základní vztah pro obsah trojúhelníku (nebudu psát indexy, zde je to jasné) - a dosadíme
Což zde již zmiňoval Marian.
Teď už můžeš dosadit a dopočítat to.

↑ Verys:
Tady nejde o to najít na wikipedii řešení "jak se počítá strana z obsahu". Na Internetu není řešení každého příkladu.
Znáš obsah a hledáš stranu. Stačí tedy vědět, jak se vypočítá obsah se znalostí jedné strany a pak si to dopočítat.
Jde taky o vlastní snahu, ne vždy budeš jen dosazovat do vzorců.
Ahoj prosimvás muzete mi nekdo poradit?:)...Sem tupá dívenka nespís....Ale tendle príklad me opravdu dostal:D....Pravidelný ctyrboký jehlan má podstavu ve vodorovné rovine.Muze být uvedený rovinný obrazec rezem tohoto jehlanu se svislou rovinou? ctverec-ano\ne rovnoramenný trojuhelnik ano/ne petiuhelnik-ano\ne rovnoramenný lichobezník-ano\ne trojuhelnik který není rovnoramenný-ano\ne.Kdyby ste mi nekdo s tim chtel pomoct moc bych to ocenila:)...dytak mejl Keiko.A@seznam.cz....ceká te zaslouzená odmena..:D..predem dekuji

↑ halogan:
Souhlasím, spočítat si to sám je asi úplně nejlepší.
↑ Annie.k:
Nechápu souvislost tvé úlohy s rovnostranným trojúhelníkem.
↑ Annie.k:
↑ BrozekP:
Souvislost mi také utíká, ale ještě více mi mizí ta zasloužená odměna? Docela mne to pobavilo (to nemyslím ve zlém) .)
EDIT:
Škdoa, že nejsem, tak všímavý jako Ivana, halogan - další Einstein na světě, to se budou lidé mít (tj. gratulace) ;)
↑ halogan:
Blahopřeji k postupu do Einsteina. :-)
↑ Verys:
Rovnostranný trojúhelník má všechny strany stejně dlouhé.
Stranu tedy označíme jako a.
Pro obsah S trojúhelníku platí vztah:
Musíme tedy ještě určit výšku v.
Výška v rovnostranném trojúhelníku půlí stranu na poloviny.
Pak z Pythagorovy věty platí:
Teď už stačí dosadit do vzorce pro obsah trojúhelníka a dospět k:
toto je obecný vzoreček pro výpočet obsahu rovnostranného, opakuji rovnostranného trojúhelníku.
Známe obsah trojúhelníku a potřebujeme ze vztahu výše určit stranu tedy:
Teď už stačí dosadit za obsah trojúhelníka a dopočítat délku strany a.

↑ Verys:
Verys, už toho začínám mít dost. Pokud chceš pomoci s tím kvantem příkladů, kterým nás zásobíš, tak prosím čti příspěvky. Celý jsem ho pro tebe odvodil, je na wikipedii (navíc to tu zmiňovali), ...
Tak jo :-) Ja tu mam priklad, ale nevysel mi podle toho jak je to ve vysledkach ... : Vypočítejte nejmenší poloměr kruhové desky, ze které se dá vyříznout rovnostranný trojúhelník se stranou délky 12cm. Já jsem to počítala tak, že : v2 = r2-z2, v2 = 12ˇ2 - 6ˇ2 a vyšlo mi to 10.39, z toho polovina je 5.195 (= ten polomer) ale ono to ma vyjit nejak pres 6 cm.