Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mohli byste mi, prosím, osvětlit proč není funkce
v bodě
derivovatelná. Chápu, že problémem je, že nelze asi určit směrnici tečny, je tam moc možností (laicky řečeno). Ale potřeboval bych to vysvětlit třeba na základě výpočtu, ukázat, jak bych tu tečnu vlastně počítal. To lze asi jedině s pomocí vzorce pro tečnu
(f je derivace v tom bodě).
Další graf má u mě ten stejný problém. 
Proč nemůžu udělat tečnu v bodě
, když v bodě
to lze? Je to tedy dáno tím, že ta "špička je prostě jeden bod, k němuž lze směřovat teny s mnoha směrnicemi? A u toho bodu
to nelze, protože, každá jiná směrnice bude odpovídat jiné tečně v jiném bodě? Nezkusil byste mi to, prosím, někdo ukázat výpočtem? Já nechápu, jak vůbec můžu tu tečnu udělat třeba v místě průsečíků funkce s osou x. ...
Děkuji za případné věnování vašeho času.
Ahoj.
1) Problém s neexistencí derivace funkce
v bodě
.
Spočteme v bodě
zvlášť derivaci zprava a zleva. Budeme postupovat z definice jednostranné derivace.
,
,
jednostranné derivace v 0 existují, ale liší se hodnotou , takže oboustranná derivace neexistuje.
2) U té druhé úlohy půjde nejspíš o to, že v krajním bodě intervalu rovněž nemůže existovat oboustranná derivace
(pokud jsem správně pochopil ne zcela jasné zadání).
↑ Rumburak:
Děkuji, ještě si o tom něco přečtu a pokusím se projít hlouběji, a pak se ještě třeba zeptám. :-)