Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, jestli by byl někdo tak hodný a podíval se mi na tenhle příklad.
Udělal jsem parciální derivace podle x a y
podle x:
podle y: 
z toho jsem potom udělal soustavu dvou rovnic a vyšla mi kvadratická rovnice:
ze které vyšel diskriminant 9 a kořeny
a 0. Nevím, jestli oba kořeny mám dosadit do souřadnic bodu jako [x,y] a počítat s nulou nebo tu polovinu dosadit do parciální derivace podle y a zjistit y, které by snad vyšlo tři a z toho teprve počítat determinant.
Díky moc za případné rady.

↑ 83357:
Ahoj, je to úplně stejné, jako když řešíš soustavu 2 rovnic o 2 neznámých, tzn. y-ové souřadnice vypočteš dosazením do jedné z rovnic. :)
Takže budu mít dva body? A tyhle dva kořeny jsou první souřadnice těch dvou bodů?
Myšleno tak, že A [1/2;?] a B [0,?]
Protože po dosazení mi sice do bodu A vyjde y=1 ale v bodě B mi vyjde 6y=0, takže y=0 a bod B by měl souřadnice [0,0].
Mám počítat jen s tím prvním bodem asi co?

↑ 83357:
Budeš mít 2 body, s oběma body počítej. Btw. y-ová souřadnice bodu A vyšla
. :)
PS: Ještě je třeba vypočíst zetové souřadnice bodů A a B. :)
teď trochu nechápu..:(
já to dosazoval to x do rovnice 6y - 3x = 0 .. to jsem měl dosadit do té první?
a zetové souřadnice? Vždyť je tuším nepotřebuju, mám parciální derivace podle x a y a z nich udělám parciální derivace druhého řádu a tam budu dosazovat x a y..já tam žádné zet nemám :O

↑ 83357:
Já jsem také dosazoval do rovnice:

Zetové souřadnice počítat musíš, protože se pohybuješ v prostoru. Samozřejmě pro 2. parciální derivace je nepoužiješ, ale kdybys je zapomněl vypočítat k těm bodům, tak by to nebyl správný výsledek. :)
Stránky: 1